Prevrat za milijardo dolarjev

Mušarafu, ameriškemu zavezniku na čelu Pakistana, grozi odstavitev

Zmagovitima strankama na nedavnih pakistanskih volitvah, sekularni Ljudski stranki in tradicionalistični Muslimanski ligi, ki jima je ljudstvo praktično podelilo mandat za odstranitev bivšega diktatorja, zdaj osovraženega predsednika Perveza Mušarafa, je prejšnji teden uspelo preseči stara rivalstva in napovedati javno obtožbo upokojenega generala. Voditelja obeh strank gojita do predsednika smrtne zamere osebne narave. Asif Ali Zardari je bil mož pokojne Benazir Buto, za katere uboj je po večinskem mnenju odgovoren nihče drug kot Mušaraf. Navaz Šarif pa se je moral ob Mušarafovem vojaškem udaru leta 1999 posloviti od premierskega položaja in domovine, ko ga je general za osem let izgnal v Savdsko Arabijo.
Strategija koalicijskih strank je najprej izmera moči v pokrajinskih skupščinah, ki bodo Mušarafa pozvale k nemogoči nalogi izglasovanja zaupnice, nato pa vložitev obtožnice v zveznem parlamentu, ki bo predsednika bremenila slabega vodenja in kršitev ustave. Za uspeh javne obtožbe je potrebna dvotretjinska večina v skupnem zasedanju obeh domov pakistanskega parlamenta.
Večina političnih komentatorjev si želi Mušarafovega častnega odstopa, toda neuničljivi general je vsebino obtožb že zavrnil kot smešno in napovedal, da se bo boril do konca. Na voljo ima dve možnosti. Prva je nabiranje glasov s pomočjo raznih oblik pritiska in kravjih kupčij, kar se kljub očitni premoči njegovih nasprotnikov v parlamentu niti ne zdi popolnoma nemogoča naloga. Za zgled bi lahko služil primer uspešne trgovine ob nedavni zaupnici vladi v sosednji Indiji, kjer so na delu podobne politične metode. Rezervna možnost pa je uveljavljanje ustavne predsedniške pravice do razpustitve parlamenta in razpisa novih volitev. Za izgovor bi mu lahko služili katastrofalna ekonomska situacija v državi, 33-odstotna inflacija, naglo padanje pakistanske rupije, hitro kopnenje deviznih rezerv, negativni trend borznih tečajev, krčenje tujih investicij ... Lahko uporabi tudi že preverjeno metodo o krivdi poslabšanja varnostnih razmer. Na plemenskih območjih ob meji z Afganistanom namreč divjajo boji s pakistanskimi talibani, vojna se bije tudi v dolini Svat, ki jo prav tako naseljuje v tridesetih letih vahabistične propagande radikalizirano prebivalstvo ljudstva Paštunov.
V ZDA se ob morebitni skorajšnji povolilni spremembi politike Bele hiše zavedajo problematičnosti nedemokratične in ambivalentne Mušarafove vloge, ki ni prinesla rezultatov izkoreninjenja varnih območij talibanskih upornikov v Pakistanu, zato se tokrat niso odkrito postavili na Mušarafovo stran. Zdrs države v kaos množičnih protestov, kar bi lahko prinesla nova Mušarafova avtokratska oblast, bi utegnil koristiti talibanskim upornikom in njihovim načrtom prekinitve oskrbovalnih poti »koalicijskih sil« v Afganistanu, ki potekajo zgolj in edino iz Pakistana. Po javnih obtožbah Natovih generalov, da za podporo talibanskim upornikom stoji pakistanska vojaška obveščevalna služba ISI, se je podpori Mušarafu za zdaj odrekla tudi vsemogočna pakistanska vojska, ki za sodelovanje v »vojni proti terorizmu« na leto prejme zajeten kup zelencev ameriške pomoči. Po predstavitvi vsebine javne Mušarafove obtožbe, ko je bila za glavni predsednikov prekršek razglašena dvomljiva uporaba velikega dela sredstev iz naslova ameriške pomoči - Mušaraf je še vedno edini naslov finančnega priliva iz ZDA -, je postalo jasno, da poskus Mušarafove odstavitve vodi tudi velika želja po razpolaganju z milijardo dolarjev letne ameriške protiteroristične žepnine.
V Pakistanu se kažejo možnosti za Mušarafov odhod, ki bi lahko pomenil resen korak v smeri preobrazbe v državo, ki jo namesto vojske nadzorujejo civilisti. Toda vprašanje je, ali sprememba ustreza skritim ciljem ameriške »vojne proti terorizmu« ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.