Urša Marn

 |  Mladina 33

Janša čisti v lastnih vrstah

SDS na listo kandidatov presenetljivo ni uvrstila poslanca in dolgoletnega člana stranke Bojana Starmana

Bojan Starman

Bojan Starman
© Borut Peterlin

Bojan Starman, že četrti mandat župan občine Žiri in od leta 2004 poslanec SDS v državnem zboru, je pred dnevi s presenečenjem ugotovil, da ga stranka ni uvrstila na za zdaj še neuradno listo kandidatov za letošnje državnozborske volitve. Podatek je pomenljiv, saj gre za dolgoletnega člana SDS, s katerim so se v stranki še do nedavna hvalili kot z izkušenim gospodarstvenikom, ki je med drugim uspešno saniral podjetja Alpino, Planiko in Jelovico. Prav zaradi bogatih izkušenj v gospodarstvu so mu pred leti, ko je ministrstvo za obrambo vodil dr. Franci Demšar, zaupali funkcijo direktorja urada za logistiko, v času Bajukove vlade pa funkcijo državnega sekretarja za industrijo na ministrstvu za gospodarske dejavnosti, ko ga je vodil član SDS dr. Jože Zagožen. Zakaj je Starman na lepem postal nezaželen, ni povsem jasno. V stranki o razlogih za umik njegovega imena z liste kandidatov ne želijo govoriti. Je pa zato toliko bolj zgovoren Starman. Da ga stranka ne namerava kandidirati, je izvedel na seji izvršilnega odbora SDS, ko je svoje ime zaman iskal na listi kandidatov. V stranki naj bi mu dejali, da ni bil dovolj politično aktiven, česar Starman ne zanika, pač pa odkrito priznava, da se sej izvršilnega odbora skoraj ni udeleževal. Toda to naj ne bi bil edini razlog. Starman domneva, da ga na listo niso uvrstili zato, da bi v parlament lažje prišel sedanji poslanec SDS Branko Grims. Starman je namreč med volivci bolj priljubljen od Grimsa, kar se je pokazalo že na volitvah pred štirimi leti. Takrat sta v parlament sicer prišla oba, letos, ko stranki kaže slabše, pa naj bi Starman postal kamen spotike na Grimsovi politični poti. Poleg tega Starman ocenjuje, da se je vrhu stranke zameril, ker ni bil dovolj poslušen oziroma ni hotel sodelovati v nekaterih bitkah, na različnih sestankih pa je povedal stvari, ki nekaterim niso bile všeč. Tako je na primer predlagal razdelitev Slovenije na osem pokrajin, odpravo članarine za vse zbornice, ne le Gospodarsko zbornico Slovenije, ustanovitev posebnega ministrstva, ki bi namesto Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe gospodarilo s celotnim državnim premoženjem, ter ustanovitev posebnega urada, ki bi koordiniral vso logistiko, povezano s črpanjem sredstev iz bruseljske blagajne. »V parlamentu nisem bil pripravljen ure in ure govoriti o tem, kako slaba je bila prejšnja vlada. Prav tako pa se mi je zdelo neumno, da bi moral hvaliti sedanjo vlado. Zastopam namreč stališče, da se dobro blago hvali samo,« pravi Starman. Nad ravnanjem stranke je tako razočaran, da kandidature ne bi sprejel, tudi če bi se v SDS premislili in mu jo ponudili naknadno. Dopušča celo možnost, da bi kandidiral za katero drugo stranko, če bi dobil ponudbo. »Mika me, da bi preveril, kakšno podporo pri volivcih uživam brez zaledja SDS«. Če se bo za kandidaturo odločil, bo najverjetneje ostal poslanec, če ne, pa se bo skoraj zagotovo vrnil v gospodarstvo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.