Toni Dugorepec

 |  Mladina 33

Manj denarja za Primorski dnevnik

Ukrep Berlusconijeve vlade lahko zamejcem krepko zmanjša subvencije

Časopis slovenske manjšine

Časopis slovenske manjšine
© Toni Dugorepec

Desnosredinska italijanska vlada Silvija Berlusconija je sprejela proračunski odlok, s katerim namerava številnim založnikom precej zmanjšati proračunska sredstva. Zaradi odloka, ki ga je že potrdil tudi italijanski parlament, naj bi se tržaškemu Primorskemu dnevniku, ki v Italiji že več kot 60 let izhaja v slovenskem jeziku, močno zmanjšale državne subvencije, ki zadnjih osemnajst let znašajo približno tri milijone evrov na leto. Urednik Primorskega dnevnika Dušan Udovič pravi, da ta sredstva pomenijo 60 odstotkov proračuna časopisa, »ker pa se niso povečevala z inflacijo, slovenski manjšinski časopis danes dejansko prejema četrtino manj sredstev, kot jih je na začetku«.
Na omenjeni ukrep so se takoj odzvale manjšinske organizacije ter številni politiki in sindikalisti iz Slovenije in Italije. Novinarski sindikat Furlanije-Julijske krajine in sindikalni odbor Primorskega dnevnika sta tako opozorila, da je »časopis glasnik skoraj tri tisoč članov zadruge, ki izdaja časopis, ter več tisoč bralcev«. Poudarjajo, da je dnevnik zaradi majhnega števila bralcev omejen in ne more računati na reklamo: »Za časopisom ne stoji nobena ekonomska skupina, temveč samo bralci, ter na desetine kulturnih, športnih in družbenih organizacij slovenske manjšine.«
Na odlok, ki bi po najbolj črnem scenariju za Primorski dnevnik pomenil celo propad, so se v torek odzvali tudi župani z območja nekdanje novogoriške občine, ki so »izrazili interes za obstanek tega časopisa, ki je aktualen, objektiven in korekten ter povezuje Slovence z obeh strani meje«. Župani nameravajo k ukrepanju pozvati slovenskega ministra za zunanje zadeve Dimitrija Rupla, ki bi moral po njihovem mnenju posredovati pri italijanski vladi.
Vlada pa sploh ni obravnavala amandmajev k odloku. Finančni minister Giulio Tremonti tako ni upošteval mnenja slovenske opozicijske senatorke iz Demokratske stranke Tamare Blažina, ki je vladi predlagala, da bi naredila izjemo pri manjšinskih časopisih, desna vlada pa se ni odzvala niti na predloge, da se loti »resne in stroge reforme, ki bi iz javnih financiranj izključila lažne založnike in zadruge in vse, ki kršijo pogodbena pravila in tržišče dela«. Je pa zato parlamentarno razpravo, ki bo predvidoma septembra, zahteval italijanski predsednik.
Vladajoča desničarska italijanska politika očitno namerava s spremembo sistemskega zakona, s katerim je že Prodijeva vlada v dveh letih tudi različnim založnikom iz narodnih in jezikovnih skupnosti zmanjšala državne subvencije za štiri odstotke, še dodatno omejiti delovanje in jih podrediti svojemu vplivu. Ne samo da medijski mogotec in monopolist Berlusconi omejuje šibke založnike, do subvencij so upravičeni tudi ekonomsko zelo uspešni veliki časopisi, kot je recimo Corriere della Sera.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.