Darja Kocbek

 |  Mladina 33  |  Politika

Še več izmenjevanja podatkov med EU in ZDA

Kljub resnim pomislekom nekaterih članic EU in evropskih institucij članice skupine Future v poročilu predlagajo vzpostavitev evroatlantskega območja za sodelovanje z ZDA

EU ne bo mogla zagotoviti uspešnega boja proti terorizmu, če ne bo tesneje sodelovala z ZDA, piše v poročilu Svoboščine, varnost, zasebnost - notranje zadeve EU v odprtem svetu. To je končno poročilo visoke skupine Future, katere članica je tudi Slovenija. V tem poročilu, ki so ga junija dobili notranji in pravosodni ministri vseh 27 članic EU, so zapisani predlogi za skupno evropsko politiko, kar zadeva pravosodje in notranje zadeve, od leta 2010 do 2014. Iz poročila izhaja, da pripravljavci v imenu boja proti terorizmu in organiziranemu kriminalu, pa tudi boja proti protizakonitemu priseljevanju predlagajo še več sodelovanja in izmenjevanja podatkov med policisti in pravosodnimi organi, pa tudi tajnimi in varnostnimi službami članic EU. Kljub resnim pomislekom nekaterih članic EU in evropskih institucij je predvidena vzpostavitev evroatlantskega območja za sodelovanje z ZDA.
Takšno »okrepljeno sodelovanje« bi ustrezalo predvsem ZDA, saj bi ameriškim tajnim službam omogočilo dostop do bistveno več osebnih podatkov državljanov EU kot zdaj, ko imajo na voljo predvsem podatke o letalskih potnikih. Pogajanja o takšnem sodelovanju med EU in ZDA potekajo že nekaj časa, a ne napredujejo, ker imajo nekatere članice EU in tudi evropske institucije resne pomisleke glede varovanja zasebnosti, kajti v ZDA je zakonodaja o varstvu osebnih podatkov precej ohlapnejša kot v EU, poleg tega nimajo vzpostavljenega organa za varovanje osebnih podatkov, kakršen je evropski nadzornik.
Katharina von Schnurbein, tiskovna predstavnica evropske komisije, razlaga, da gre za poročilo sveta EU, pri pripravi pa so po ustaljeni praksi sodelovali tudi predstavniki evropske komisije. Pripravo poročila je predlagala Nemčija, pripravljati so ga začeli lani, ko je svetu EU predsedovala Portugalska, letos pa je bilo v času slovenskega predsedovanja poslano vsem članicam. Nekatere so ga objavile na spletnih straneh svojih ministrstev za notranje zadeve, to pomeni, da je dostopno vsakomur, ki ga želi prebrati, razlagajo v evropski komisiji. V skupini Future so ministri za notranje zadeve in pravosodje iz Nemčije, Portugalske, Slovenije, Francije, Češke in Švedske. To sta tria držav, ki lani, letos in prihodnje leto predsedujejo svetu EU.
Žandarske enote za posredovanje v tretjih državah
V poročilu, ki obsega 53 strani, je predvideno, da bi članice EU v imenu boja proti terorizmu in organiziranemu kriminalu ter v imenu vzpostavitve skupne azilne politike in politike za boj proti nezakonitemu priseljevanju vzpostavile skupno bazo za boj proti terorizmu, skupen videonadzor in zagotovile skupno letalo brez pilota. Vzpostavile naj bi mrežo centrov za boj proti terorizmu in v Bruslju ustanovile telo za koordinacijo dela tajnih služb. To bo mogoče uresničiti, če se bodo članice EU povezale in okrepile sodelovanje med policijo, tajnimi službami in drugimi organi za boj proti terorizmu, organiziranemu kriminalu in nezakonitemu priseljevanju, so prepričani pripravljavci poročila. Predvideli so tudi ustanovitev žandarskih enot, ki bi lahko posredovale v tretjih državah, ker evropske enote za hitro posredovanje v kriznih žariščih niso dovolj. V poročilu še piše, da EU ne more zagotoviti uspešnega boja proti terorizmu, če ne bo sodelovala z ZDA. Ta pakt naj bi vzpostavili najkasneje do leta 2014.
Poročilo poleg tega predvideva tesnejšo povezavo med zagotavljanjem zunanje in notranje varnosti v EU. To bo mogoče doseči s tesnejšim sodelovanjem med ministrstvi za zunanje in notranje zadeve, ministrstvi za obrambo in razvoj. Tako bo mogoče v tretjih državah doseči, da bodo bolj spoštovale vladavino prava, in hkrati zmanjšati zunanje grožnje, zato je treba »do tretjih držav in regij vzpostaviti različen pristop«, so prepričani pisci poročila. Namen vzpostavitve mreže centrov za boj proti terorizmu, kjer bi povezali delo policije in tajnih služb, je predvsem preprečevanje novačenja mladih za terorizem in preprečevanje radikalizacije. V tem okviru je predlagan predvsem boljši nadzor nad spletom. Pisci poročila predlagajo ukrepe, s katerimi bi s »kulturno inteligenco« preprečevali zlorabo spleta v teroristične namene.
Nadalje poročilo govori o ukrepih, ki jih je na podlagi terorističnih napadov v Londonu in Madridu pa preprečitve terorističnega napada v Nemčiji predlagal že prejšnji evropski komisar za pravosodje, svoboščine in varnost Italijan Franco Frattini. To so zlasti nadzor nad razstrelivi in materiali, iz katerih je mogoče izdelati razstrelivo, nadzor nad finančnimi tokovi, povečanje vloge sedanjih agencij (Frontex, Eurojust, Europol, Sitcen).

Tehnično je treba posodobiti nadzor zunanje meje EU

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.