Igor Mekina

 |  Mladina 33  |  Svet

Boj za dediščino Aleksandra Makedonskega

Grški in makedonski zgodovinarji, politiki in publicisti se sredi spora o priznanju imena makedonske države zapletajo v retuširanje zgodovine in dokazovanje, kateri narod je najstarejši

Aleksander in njegovo sonce sta obvezna notranja oprema hotelskih sob na severu Grčije

Aleksander in njegovo sonce sta obvezna notranja oprema hotelskih sob na severu Grčije
© Igor Mekina

»Kakšna Makedonija neki. Makedonija je tu. Tam je samo Skopje, Makedonija pa je bila in bo za vedno samo tukaj.« Odgovor hotelirja Mihalisa v majhnem obmorskem mestecu Nei Pori na vprašanje, kje pravzaprav je Makedonija, se je v nadaljevanju pogovora razvlekel v zgodovinski traktat o izvoru Grkov in Makedoncev. V njem ni manjkalo niti nekaj krepkih besed na račun Josipa Broza Tita, ki si je bil »izmislil« ta neobstoječi narod na severnih mejah Grčije, pa seveda na račun ZDA, ki so Makedonijo leta 2004 celo priznale pod njenim ustavnim imenom, čeprav je Grčija, članica EU in zveze Nato, temu nasprotovala. Da je Mihalisovo prepričanje trdno, sta posredno dokazovala velika slika Aleksandra Makedonskega in njegov grb na zidu njegovega hotela - manufakturna izdelka industrije spominkov, s kakršnimi so okrašeni tudi številni drugi javni objekti. Z gostoto pojavljanja Aleksandra Makedonskega na javnih mestih v severni Grčiji se lahko primerja le še gostota pojavljanja Atatürkovih kipcev v Turčiji, pri čemer očaranost nad Aleksandrom Velikim naredi še toliko močnejši vtis - ali pa je bolj razumljiva - zaradi več kot 2300 let zgodovine, ki nas loči od časov, ko se je v tem delu sveta pod Olimpom zbralo 40.000 vojakov in se odpravilo na zmagovit pohod proti Perziji in vojski Dareja III.

KDO JE NAJSTAREJŠI NA BALKANU

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.