Aleš Kocjan

 |  Mladina 33

Oprosti, ker sem te pojedel, čudovita kača!

Na degustaciji kačjega mesa in najrazličnejših vrst kačjega žganja v vietnamski vasi Le Mat, na festivalu, ki je posvečen duhu najpomembnejšega prednika

Prestrezanje kačje krvi, najbolj cenjene sestavine, ki je namenjena komercialnemu uživanju kač

Prestrezanje kačje krvi, najbolj cenjene sestavine, ki je namenjena komercialnemu uživanju kač
© Aleš Kocjan

Kačja smrt je bila pretresljiva. Ostro rezilo navadne britvice je zarezalo v z luskami pokrito kožo. Plazilčevo telo je zaradi čvrstega prijema za glavo nemočno opletalo z repom. Kruto? Prvi rez naj bi po razlagah teoretikov hitrega kačjega konca, ki me niso popolnoma prepričale, onemogočil dostop krvi v možgane in tako preprečil občutenje tistega, kar je sledilo. Dolgega reza, ki je odprl kačji prsni koš in vivisekciji izpostavil še utripajoče kačje srce. To se je znašlo na priročnem porcelanastem krožničku, na katerem je še kar naprej čudežno bilo, kačja kri pa se je iz žil izlivala v uporaben steklen vrč, čeprav je nekaj kapelj kanilo na srebrn pladenj in rutiniranemu kačjemu seciranju dodalo pridih kačje mesarije. Rez se je nadaljeval v smeri kačjega abdomna, da bi segel po žolčniku, ki navadno prekipeva od obilja žolte tekočine. Tudi ta kačji organ se je znašel na miniaturnem delu servisa, ki je namenjen razstavi najdragocenejših kačjih telesnih delov. Iz njega so iztisnili svež kačji žolč. Skupaj s presno krvjo je to najpotentnejša kačja sestavina, ki je namenjena komercialnemu uživanju kač. S kačjim prebavnim sokom in kačjo življenjsko tekočino, nekoliko se razredčita z riževim vinom, velja nemudoma nazdraviti. Izbrancu, največjemu »kačonu« v družbi, ali pa tistemu, ki bi to šele rad postal, pa pripade čast pogoltniti še vedno utripajoče kačje srce.
Ne vem, kaj me je gnalo, da sem se namenil uživati kačje meso. Nemara čista raziskovalna vnema, ki jo je navdihnil zgled legende raziskovalnega novinarstva Blaža Ogorevca. To še posebej velja za pokušino številnih vrst žganjic, v katerih se namakajo različne vrste kač ali njihovi bolj ali manj eksotični telesni deli. Če v Polhograjskih dolomitih varijo pijačo, katere glavno značilnost prispevajo žleze predstavnika dvoživk, bi v obilju napitkov, ki sodijo h kačji pojedini, utegnil naleteti na številne učinke, sorodne učinkom znamenitega močeradovca. Upal sem le, da bo moje indijansko opravičilo živali zaleglo in bo uslišana moja šamanistična prošnja, naj mi kača, potem ko jo bom zaužil, podeli najboljše od svoje nravi.
Del predmestja vietnamske prestolnice Hanoj je vas po imenu Le Mat, katere zgodovina je prežeta s skoraj tisočletno kačjo tradicijo. Vse od dogodka v času vladavine kralja Li Tai Tonga (1028-1054), ko je čoln, v katerem se je vozila princesa, napadla in prevrnila kača velikanka. Za princesino rešitev in smrt pošasti je poskrbel pripadnik klana Hoang, za nagrado pa si je od kralja namesto v dar ponujenega zlata, draguljev in službe na dvoru izprosil zemljo in na njej ustanovil naselbino. Le Mat je bil namenjen revnim kmetom, iz katerih vrst je bil tudi sam. Izuril jih je v spretnosti lova na kače, krotenja in vzgoje teh živali in v tem so izvedeni še danes, slovijo pa tudi kot mojstri kačje kulinarike. Vietnamske vasi so bile v preteklosti strogo poklicno specializirane. Na območju delte Rdeče reke ima duh utemeljitelja tradicije, ki je središčna točka vaške identitete, status zaščitnika vasi. Čaščen je v obrednem središču vasi, imenovanem dinh. Tako kot pri junaku zgodbe o boju s kačo. Vsako leto na triindvajseti dan v tretjem lunarnem mesecu v vasi Le Mat poteka festival, posvečen duhu najpomembnejšega prednika. Na podobnih festivalih, ki so med drugim namenjeni slavljenju radosti in tegob izvirnega poklica vaške skupnosti, je v navadi hudomušno ali šaljivo obujanje tradicije. V vasi, kjer so imeli, na primer, domicil poklicni tatovi, poteka v času verskih obredov in glasbenih točk med obiskovalci neformalno tekmovanje v medsebojnem žeparjenju. Vas, katere prebivalci so bili specializirani za nekoč častivreden poklic pobiralcev pasjih iztrebkov, danes obiskovalce festivala tu in tam zasuje z bonboni, ki spominjajo na glavni predmet njihove nedavne zaposlitve. Le Mat ponuja kačjim navdušencem brezplačno degustacijo najrazličnejših vrst kačjega žganja, ki naj bi bilo že tako blagodejno za moško spolno moč. Za nameček so na voljo še plastične škatle s posušenimi in pečenimi kačjimi penisi - ker gre za razmeroma redko delikateso, je treba zanje odšteti kar nekaj sto tisoč vietnamskih dongov -, katerih priložnostno grizljanje naj bi tudi orodju najbolj vase zaverovanega žrebca zagotovilo nekaj dodatne čvrstosti in stanovitnosti.
Pri obredih v templju, posvečenem duhu zaščitnika vasi Le Mat, je bilo čutiti močan kitajski vpliv, saj je bil Vietnam skoraj tisoč let pod neposredno vladavino Kitajske. Vietnamska kultura je popolnoma sprejela konfucijanska načela, različica teh načel pa se, čeprav ima nedvomno starejše religiozne korenine, na ravni ljudskega verovanja kaže v strogo določenih obredih čaščenja prednikov. V tempeljski arhitekturi, ikonografiji, kostumih in liturgiji obredja v Le Matu je bilo obilo estetike z juga Osrednjega kraljestva, kakor Kitajsko, podobno kot ponekod drugod v njeni okolici, imenujejo tudi v Vietnamu. Kače v tistih krajih nedvomno uživajo že od pamtiveka, upravičena pa je domneva, da je v strastni naklonjenosti Vietnamcev do kačjih obedov čutiti kulturni vpliv velike sosede.
Kača je burila domišljijo sleherne civilizacije, sumerske, egiptovske, grške, indijske ... celo vikinške, in njihovim kulturam priskrbela množico izjemnih simbolov. Morda je s simbolom kače še najmanj prijazno ravnala judovsko-krščanska tradicija, ki si je do danes prigrabila položaj dominantne civilizacije na planetu. Kačo je uporabila kot agenta izvirnega greha, s katerim si človek že ob rojstvu naprti krivdo. V starih civilizacijah je bila kača znamenje ljubezni, zdravja, bolezni, zdravilstva, farmacije, nesmrtnosti, smrti, celo modrosti. Ambivalentno razmerje, torej hkratna ljubezen in sovraštvo do kač, je opazno tudi v kitajski kačji simboliki. Kača predstavlja vse, kar je na svetu pametnega in pretkanega, a hkrati je tudi poosebljenje zla. Na Kitajskem obstaja precej mitoloških zgodb, kjer nastopajo kače s čarovnimi močmi, zaradi katerih so jih nekoč častili, podobno kot jih še danes v Indiji. Kača je eden izmed znakov v kitajskem zodiaku, to pa je tudi v Vietnamu najbolj razširjen horoskop. V Vietnamu verjamejo v blagodejne učinke uživanja kač tako kot na Kitajskem, kjer kačjo jedačo obožujejo predvsem na Vietnamu bližnjem jugu. Menda samo v mestu Šenzen prebivalci pojedo 10 ton kač na dan. Koristen dodatek k prehrani naj bi bile še posebej strupenjače, ki so, kot pravi izročilo, dobre za krepitev in moč ter ohranjanje primerne telesne toplote v hladnejših mesecih. Predvsem pa je razširjeno verovanje, da kačje meso blagodejno vpliva na človekove oči. Kačji pripravki se res uporabljajo kot učinkovita zdravila v tradicionalni kitajski medicini. Kitajske zdravilce navdihujejo predvsem tri izjemne kačje lastnosti. Prva je neverjetna prožnost in hitrost pri premikanju, kar bi utegnilo pomagati pri otrdelosti sklepov. Kdor redno uživa zgleden odmerek kačjega žolča, na stara leta ne bo imel težav z revmatizmom. Druga pomenljiva kačja značilnost je levitev kože, ki je že od nekdaj navdihovala simboliko ponovnega rojstva in kaže na regenerativni učinek, koristen pri zdravljenju kroničnih bolezni kože. Predmet največje človekove pozornosti pa je učinkovitost strupa nekaterih kač, ki vsebuje nevrotoksine. To so snovi, ki pri jemanju per os, torej skozi usta, pomagajo pri nekaterih oblikah paralize, zakrčenih mišicah in epilepsiji. Raziskave so pokazale uporabnost antikoagulacijskih lastnosti sestavin kačjega strupa in njihovo učinkovitost pri zniževanju krvnega tlaka. Tradicionalna kitajska medicina s kačjimi zdravili uspešno zdravi oslovski kašelj, bolečine v sklepih, krče pri dojenčkih, notranje in zunanje krvavitve, kožne okužbe, akutni bronhitis, hemiflegijo - enostransko omrtvičenje in tudi nekatere oblike raka.
Skoraj najpomembnejša pa je četrta prvina, ki jo poudarja kačja simbolika - gre za razumevanje kače kot senzualnega bitja, kar spodbuja neskončne razprave o posledicah uživanja kač za potenco vsebine pacientovih hlač. V te namene naj bi bila najkoristnejša zlasti kačja kri in žolč. Kitajci dajo veliko na simboliko živali, ki jo jedo, in kača je pač žival falične oblike. Poleg tega jo odlikujeta lepota in eleganca, primerljivi z lepoto in eleganco ženske. V kitajščini obstaja celo izraz mei nu she, ki pomeni hkrati lepotico in premetenko.
»Nekoč smo imeli v Tajpeju ulico s kačjimi restavracijami, ki se je nadaljevala v ulico bordelov,« je povedal Lien, po rodu iz Tajvana, ki je bil, ker je kraj zaradi kačjega sladostrastja poznal že od prej, organizator našega obeda. »Toda kačo jem zaradi izvrstnega okusa in množice v ceno obeda vračunanih žganjic, po katerih se zelo dobro počutim,« se je pridušal.
Pri mojstru Zan Zau v vasi Le Mat na obrobju Hanoja so premogli kapacitete za pripravo manjšega kačjega banketa. V preddverju si obiskovalec s pogledom v eno izmed kletk sam izbere žrtev, ki jo bo pojedel, tam se opravi tudi eksekucija. Takoj za vrati stoji sprejemna miza, na kateri stoji nekaj steklenic z zglednimi primerki v žganje namočenih kober. Ob steni je zajeten bazen, seveda prav tako napolnjen z alkoholom, v katerem je pravi pravcati kačji zverinjak. Ob drugi steni se bohoti večji balon tekočine s triptihom kuščarja, kače in vrane. Police se šibijo pod težo steklenic najrazličnejših velikosti z aranžmaji mešanih kačjih vrst. Potem ko so gostje - sam sem ob uvodni »preizkušnji« zatajil - popili vso presno kačjo kri, do zadnje kapljice posrebali svež kačji žolč, po grlu enega izmed njih pa je zdrknilo še utripajoče kačje srce, smo se odpravili nadstropje višje, kjer se je dokončno razkrila strast našega gostitelja. Za glavni motiv notranje opreme kačje restavracije si je izbral v žganjico vložen ustekleničen živalski vrt. Bizarni prizori? Ob posodi, na katere dno je bil v perverzni pozi kazanja jezika pritrjen medvedji mladič, kar je bilo seveda delo bolne domišljije neimenovanega vietnamskega akvarista, je stal otrok - to je bila gospodarjeva hči -, ki je zbujal vtis, kot da želi reči: »Moj medo!« Kaj bi lahko pripomnili o velikem kozarcu, ki je gostil primerek čudovite divje mačke, razen da mu je glede na mesto in mero slabega okusa pripadal položaj še nadstropje više.
»Hět luǒn!« - »Do dna!« se je razlegalo ob prvi salvi kačjega žganja, ko smo posedli za veliko mizo in so iz kuhinje v pritličju začele prihajati raznovrstne kačje jedi. Kačji život ne premore veliko mesa, zato je v kačjih jedeh le malo mesne substance. Toda uporabljen je sleherni kačji atom, jedi pa so pripravljene z veliko poznavanja kačje anatomije, saj mora način priprave upoštevati, v katerem izmed delov telesa je več in v katerem manj drobnih kosti. Na mizo so druga za drugo romale tele jedi: pražena kača z ingverjem, limonsko travo in mlado čebulico, bistra sladko-kisla juha s kosi kačjega mesa, gosta juha iz zelene soje in kačjih jajc, stekleni rezanci z zelenjavo in s pečenim kačjim drobovjem, japonski tempuri podobna ocvrta kačja koža, pripravljena s tapioko in sezamom, glutenski riž z mlado koruzo, nadevano s trakovi hrustljavo praženega kačjega mesa in kačje hrbtenjače, in dve vrsti kačjih spomladanskih zvitkov - prvi v ovoju iz riževega papirja, drugi v zelenih listih, ki se najpogosteje uporabljajo za zavijanje razširjenega poživila betelovega oreščka. Če je jedec sposoben odmisliti prej opisane težko prebavljive podrobnosti kačje smrti, ima kačje meso zanimiv okus. Sploh pa ne gre razmišljati o kakršnih koli naravovarstvenih standardih. Vietnam ni podpisnik mednarodne deklaracije o prepovedi trgovanja z nekaterimi živalskimi vrstami CITES, po določilih katere je bila na brniškem letališču pred kratkim zaplenjena steklenica iz Vietnama z žganjem, v katerem je bil namočen zaščiteni travniški gož. Izdatno zalivanje s številnimi vrstami kačjih žganic je bistvo kačje pojedine v vasi Le Mat. Za postrežbo je skrbel kačji mojster, gospodar Zan Zao in na mizo prinašal od steklenice do steklenice bolj eksotične kačje zvarke. Zdaj je natakal pijačo iz posode, v kateri so plavali kačji želodci, z naslednjim kozarčkom je bilo mogoče okusiti v žganjico potopljene kačje penise. Zan Zao je bil ponosen na sleherno izmed steklenic. »V tejle, denimo, so tri različne vrste kač,« je dejal. »Glede na prostor, kjer živijo, na drevesu, polju in v vodi, predstavljajo tri različne elemente, les, zemljo in vodo, kar ima še posebej blagodejen učinek,« je zatrdil. Na vrsti je bil tonik s kačjimi jajci, pri čemer je bilo mogoče izbirati med dvema razvojnima stopnjama. Pri prvi so bili kačji zarodki v jajcih še pogreznjeni v spanje. Druga je postregla s kačjo zalego, ki je bila v alkohol potopljena ravno v trenutku, ko so nekatere izmed kačic že prebile mehko jajčno lupino in pokukale na plano. Najzanimivejšega grenkosladkega okusa je bil napitek z obilico kačjega žolča. Zakaj mi je gospodar največkrat natočil prav »tazelenega«, mi je postalo jasno šele nekaj ur po obedu, ko so se alkoholni hlapi v mojih možganih že razblinili. Zan Zao je želel, da bi še dolgo pomnil obisk v njegovi kačji restavraciji. Nenavadnega stanja zavesti sem se zavedel med vožnjo z motorjem, med kačjim vijuganjem med ovirami, sredi goste reke hanojskega prometa. To je bil učinek najlucidnejše oblike poživila, ki sem ga kadar koli izkusil, neprimerljiv z učinki kakršne koli umetne droge. Poskrbel je za občutek pripetosti na nekakšne nevidne tračnice, ki so zagotavljale varen potek moje lahko obvladljive furije. Ponazorila bi jo lahko slika urnega kačjega premikanja, gladkega polzenja kače v njenem naravnem okolju. Še enkrat hvala ti za vse in oprosti, ker sem te pojedel, čudovita kača!
P. S. Za afrodizičnimi učinki kačje pojedine sem »trpel« vsaj še teden dni.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.