Marjan Horvat

 |  Mladina 34

Svetnik Stalin

Medmrežna vojna med ruskim carjem in diktatorjem

Ruska komunistična stranka iz Sankt Petersburga zahteva od ruske pravoslavne cerkve (RPC), da nekdanjega sovjetskega diktatorja Josipa Visarijonoviča Džugašvilija - Stalina razglasi za svetnika. Sklicuje se na dokument iz leta 1949, ko je cerkev Stalinovo politiko ovrednotila kot »pozitivno«, komunisti pa dodajajo, da je Stalin »oče naroda«, ki je združil državo, ustvaril vsaj minimalne možnosti za življenje in premagal Hitlerjev nacizem. Moskovska pravoslavna patriarhija je predlog zavrnila kot »škandalozen, bizaren, ciničen in nedostojen«.
V svojem odzivu na predlog komunistov je vodstvo RPC še opozorilo, da je preganjal cerkev in ga je zato izobčila. »Ker ga je cerkev izobčila, zanj ni mogoče darovati niti maše zadušnice, kaj šele predlagati ga za svetnika,« piše v sporočilu. Obe strani pa se razhajata tudi glede njegovega šolanja v bogoslovju. Čeprav je Stalin kot nadarjen učenec šel v bogoslovje v Tbilisiju leta 1984, naj bi bil po podatkih cerkve izključen že čez leto dni, ker ni opravljal izpitov. Uradni Stalinovi biografi pa trdijo, da je letel iz bogoslovja zaradi članstva v Ruski socialnodemokratski stranki, izpite pa je dobro opravljal, saj je imel, kot najboljši učenec na šoli, celo štipendijo. In čeprav je menda Stalin kriv za ustrelitev 110.000 duhovnikov, se petersburški komunisti ne dajo in so prepričani, kot pravi njihov vodja Sergej Malinkovič, »da bo do konca 21. stoletja v vsaki ruski pravoslavni cerkvi visela ikona sv. Josipa Stalina«.
Čudno je to, da je novo zanimanje za Stalina nastalo iz medmrežne ankete, ki jo je po vzoru britanske TV-serije Največji Britanci sprožila ruska državna televizija, glasovalci pa lahko izbirajo med 500 imeni »največjih Rusov«, o dvanajsterici najvišje uvrščenih pa bo nato televizija posnela dokumentarne filme z naslovom V imenu Rusije. Končni izidi bodo objavljeni konec leta, vrh lestvice se sicer spreminja, vendar so bili sredi avgusta, z nekaj več kot dvema milijonoma glasov, na vrhu Nikolaj II., tesno za petami mu je bil Stalin, nato Vladimir Lenin. Komunisti vztrajajo, da mora cerkev kanonizirati Stalina, če bo »zmagal« v anketi na medmrežju. Naj se sliši še tako neverjetno, pa postaja »avtor« gulagov in krivec za množično odstranjevanje političnih nasprotnikov v Rusiji vse bolj priljubljen, kar nekateri razlagajo z željo ljudi po učinkovitem voditelju. Anthony Beevor, britanski zgodovinar in avtor knjig o obleganju Stalingrada in padcu Berlina, pravi, da se v Rusiji »nihče ni pripravljen soočiti s temno platjo stalinizma in komunizma«, zato ni začuden, da poteka »obsežna rehabilitacija Stalina«, čudno pa se mu zdi, da Volgograda še »niso preimenovali nazaj v Stalingrad«, saj velja to mesto za simbol ruskega odpora proti nemškemu vojaškemu stroju.




 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.