Peter Petrovčič

 |  Mladina 34  |  Politika

Kje so dobili naslove volivcev?

Predvolilna NSi-pošta na izseljenskih naslovih

Obisk ministrice za visoko šolstvo in znanost Mojce Kucler Dolinar na lektoratu slovenskega jezika na Univerzi Buenos Aires.

Obisk ministrice za visoko šolstvo in znanost Mojce Kucler Dolinar na lektoratu slovenskega jezika na Univerzi Buenos Aires.
© MVZT

Nova Slovenija (NSi) je slovenskim izseljencem z volilno pravico poslala pošto, v kateri so posebna navodila za glasovanje po pošti. Ne glede na to, da podrobna navodila za glasovanje vsebuje že pošta, ki jo izseljencem pošilja Državna volilna komisija (DVK), v NSi izseljence dodatno opozarjajo na vsako malo malenkost, ki bi bila lahko vzrok, da njihova glasovnica ne bi bila veljavna. Poleg tega pa njihova predvolilna pošta vsebuje še »Primer pravilno izpolnjene prazne glasovnice«. Slednja je po mnenju NSi in Andreja Bajuka, ki se je podpisal pod uvodni nagovor, pravilno izpolnjena tako, da volivec v prazen prostor z velikimi tiskanimi vpiše NOVA SLOVENIJA.
Gre za vprašljiv način predvolilne propagande. Ne le zaradi zavajajoče predstavitve pravilno izpolnjene glasovnice, pač pa tudi zaradi tega, ker podatki o prejemnikih te pošte kažejo, da ima NSi zelo natančen seznam naslovov izseljencev. Ne gre namreč le za člane stranke, niti ljudi, ki delujejo v različnih izseljeniških društvih, ampak posameznike, ki s slovensko skupnostjo v tujini nimajo nobenih stikov. Kje je NSi dobila te podatke? Kje je dobila njihove naslove? V telefonskem pogovoru je eden izmed strankinih tiskovnih predstavnikov Matej Tonin zagotovil, da gre samo za pošto stranke članstvu, ki ne more biti sporna. A kot smo zapisali: pošto so dobili tudi izseljenci, ki niso niti člani ali simpatizerji niti volivci desnice, kaj šele NSi, zato smo želeli še pisne odgovore. V teh, ki jih je poslal Janez Cigler Kralj, pa so še dodali, da so pošto pošiljali »članom, simpatizerjem in ostalim naslovnikom, ki smo jih dobili po priporočilu prvih«. Skupaj so poslali več kot 20.000 pisem in za to namenili okoli 15.000 evrov, ki pa jih bodo - poudarjajo - korektno prišteli med stroške kampanje in plačali prek z zakonom predvidenega posebnega volilnega transakcijskega računa. Kot še zagotavljajo, gre za bolj ali manj redno dejavnost pred vsakimi volitvami, koliko od teh dvajsettisočev je članov, koliko simpatizerjev in koliko tretjih nesrečnežev, pa niso hoteli izdati. Naslove teh tretjih oseb, ki so nič hudega sluteč dobili pravilno izpolnjeno uradno prazno glasovnico, pa so dobili od svojih sicer precej močnih izpostav v izseljenskih centrih, prek srečanj z izseljenci doma in po svetu in nekaj tudi od članov kar tako. Povratno pošto, zagotavljajo, pa so dobili zgolj od ene izmed teh oseb. Glede na število pisem, ki smo jih prejeli v uredništvu, pa je bilo jeznih še precej več izseljencev, predvsem iz Evrope.
Ker so poslali okoli 20.000 pisem, je bilo med naslovniki največ prav tretjih oseb in simpatizerjev. NSi namreč združuje 10.300 članov, od teh pa so izseljenci v manjšini. Če vemo, da je vseh izseljencev z volilno pravico 45.500, je NSi torej po lastnih kanalih uspelo sestaviti svoj skoraj polovični posebni volilni imenik. Ker pa je posebni volilni imenik razgrnjen samo na konzularnih predstavništvih in na MNZ, so očitki o posredovanju naslovov padli tudi na konzulate oziroma njihovo osebje, predvsem na tiste, ki jih je kadrovsko premešala aktualna vlada. Kot so sporočili iz ministrstva za notranje zadeve, pridobivanje podatkov o volivcih izseljencih iz volilnega imenika namreč ni dovoljeno: »Glede na dejstvo, da posebni volilni imenik vsebuje osebne podatke posameznikov, je potrebno izhajati iz namena razgrnitve volilnih imenikov - to je odprava morebitnih napak oz. ažuriranje podatkov pred izvedbo volitev. Upoštevajoč varstvo osebnih podatkov, volilnih imenikov ni dovoljeno kopirati ali iz njih prepisovati podatkov.«
NSi pa se tudi sicer zdi najbolj dejavna stranka v predpredvolilnem času v tujini. Je pač edina stranka, ki je tik pred volitvami v KDS dobila neposredno konkurenco za isti bazen volivcev.
Ministrica za visoko šolstvo Mojca Kucler Dolinar je recimo prav v predvolilnem času sprejela vabilo za obisk svojega argentinskega ministrskega kolega in se odpravila v Argentino, kjer se je večkrat srečala tudi z močno izseljensko skupnostjo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.