Vanja Pirc

 |  Mladina 35

Največ za gasilce in športnike ...

... najmanj pa za duhovnost, družabne igre in gobarjenje

Član društva ZM Olimpija v zelenem

Član društva ZM Olimpija v zelenem
© Saša Pahič Szabo

Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (AJPES) je nedavno objavila podatke o tem, kako so lani poslovala slovenska društva. Društva, ki so v letu 2007 zaposlovala 2903 delavcev, so skupno ustvarila 482 milijonov evrov celotnih prihodkov in 467 milijonov celotnih odhodkov, kar pomeni, da so ustvarila skupno 36,9 milijona evrov presežka. Pozitivno bilanco je zabeležilo 10.204 od 19.682 društev, ki so AJPES-u predložila podatke, sicer pa jih je med njimi daleč največ, več kot tretjina, s področja športa in rekreacije. Precej je tudi kulturnih in umetniških društev ter društev za pomoč ljudem, najmanj pa jih sodi v kategorijo nacionalnih in političnih društev ter društev za duhovno življenje.
Ker so ti opisi precej splošni, je bolj zanimivo pogledati konkretnejše podatke o tem, skozi katera društva se je lani pretakalo največ denarja. Daleč največ celotnih prihodkov, kar 41,8 milijona evrov, so imela lani gasilska društva. Teh društev je tudi največ, kar 1486, premorejo pa tudi največ lastnih sredstev, torej objektov, prevoznih sredstev in gasilske opreme, ki je skupno vredna več kot 158 milijonov evrov. Največ sredstev imajo sicer še planinska, plezalna, alpinistična, lovska in avto-moto društva.
Gasilskim društvom po višini celotnih prihodkov sledijo nogometna društva, kar ni presenetljivo, saj so športni klubi pri nas še vedno registrirani kot društva. Nogometnih društev je bilo lani 563, skupaj so ustvarila 36,2 milijona evrov celotnih prihodkov, polovico od tega s pomočjo pridobitne dejavnosti. Tudi sicer društva z največjimi prihodki iz pridobitne dejavnosti prihajajo predvsem s športnega področja, zlasti s področja rokometa in hokeja, nasprotno pa najmanj »pridobitnih« prihodkov ustvarijo strojna in politična društva, društva veteranov, častnikov, kmetic in kmetov, društva za varstvo človekovih pravic in društva mednacionalnih prijateljstev. Med društvi z najnižjimi prihodki iz pridobitne dejavnosti so tudi invalidska društva, saj ima status društva tudi 228 invalidskih organizacij. A obenem invalidska društva sodijo med tiste z največjimi prihodki.
In katera društva so lani ustvarila najmanj celotnih prihodkov? Gre za 16 društev za duhovno življenje (81.000 evrov), ki pa jih ne gre zamenjati za bolje stoječa verska društva, 40 društev za družabne igre (83.000 evrov) in 30 gobarskih društev (90.000 evrov).

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.