Urša Marn

 |  Mladina 35

Rop na pošti

Pošta Slovenije je zaposlenim ukradla plačilo enega delovnega dne

Poštarji prenesejo vse

Poštarji prenesejo vse
© Borut Peterlin

Pošta Slovenije v televizijski reklami razglaša, da njeni zaposleni »prenesejo vse«. Kaj to pomeni, je postalo jasno, ko so zaposleni dobili plačilne liste za julij. Ker je letošnje leto prestopno, kar pomeni, da ima en delovni dan več, je Pošta Slovenije to dejstvo upoštevala tako, da je v juliju običajno število delovnih ur povečala s 174 na 182. Pričakovali bi, da se bo to poznalo tudi pri plačah. A nič od tega. S povečanjem števila delovnih ur se je namreč zmanjšala bruto urna postavka.
Zaposlenim je bil dodatni delovni dan sicer obračunan, ne pa tudi plačan. Povedano drugače: zaposleni so za julij dobili enako plačo kot za vse ostale mesece, čeprav bi dejansko morali dobiti več. Tako je bil na primer pismonoša s količnikom 1,77 ogoljufan za 36,9 evra bruto ali 25,2 evra neto. Čeprav se na prvi pogled zdi, da gre za drobiž, gre v resnici za ogromna sredstva. Pošta Slovenije je imela konec julija 6720 zaposlenih, od tega 2728 pismonoš. Grob izračun pokaže, da je podjetje v stoodstotni lasti države v juliju samo na račun pismonoš prihranilo okoli sto tisoč evrov bruto ali nekaj manj kot 70 tisoč evrov neto, na račun vseh zaposlenih pa kar 550 tisoč evrov bruto! Tak prihranek na hrbtih delavcev je še posebej nerazumljiv zato, ker Pošta Slovenije že leta posluje odlično. V rekordnem letu 2006 so čisti prihodki od prodaje znašali 229,3 milijona evrov, čisti poslovni izid pa 27,4 milijona evrov. Lani so bili rezultati sicer nekoliko slabši kot leto poprej, a še vedno zelo dobri. Čisti prihodki od prodaje so znašali 225,3 milijona evrov, čisti poslovni izid pa 16,5 milijona evrov. V letošnjem letu pa se jim znova nasmiha rekorden poslovni izid. Da podjetju ne gre slabo, dokazuje tudi plača generalnega direktorja Aleša Hauca. V lanskem letu je namreč skupaj z nagrado zaslužil kar 129 tisoč evrov bruto in tako krepko prehitel tudi plačo predsednika vlade Janeza Janše. Na Pošti Slovenije so nam pojasnili, da plače že vse od svoje ustanovitve izplačujejo na osnovi vrednosti izhodiščne plače in na podlagi planskih mesečnih delovnih ur v povprečni višini 174 ur mesečno. In sicer ne glede na to koliko ur znaša dejanska delovna obveznost za posamezni mesec. Ker je letošnje leto prestopno, so predpisano letno delovno obveznost povečali za osem ur, kar so prikazali v juliju. »Zaradi plačila po planskih urah pa ta prikaz ne vpliva na višino mesečnih plač zaposlenih,« pravijo na Pošti Slovenije in poudarjajo, da v juliju »ni prišlo do znižanja plač«. Morda do nominalnega znižanja plač res ni prišlo, zagotovo pa je sporno, da Pošta Slovenije plače obračunava na podlagi povprečja delovnih ur in pri tem ne upošteva dejansko opravljenega dela. Delovna zakonodaja namreč jasno določa, da mora delodajalec delavcu zagotoviti plačilo glede na opravljeno delo. Ker vodstvo Pošte Slovenije napake ni pripravljeno priznati, v Sindikatu poštnih delavcev Slovenije KS-90 razmišljajo, da bi oškodovane delavce pozvali k vložitvi kolektive tožbe zoper podjetje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.