Izbrisani spet pred sodnikom

Nova Ljubljanska banka toži peterico izbrisanih

Gladovalci...

Gladovalci...
© Dare Čekeliš

Na kazenskem oddelku Okrajnega sodišča v Ljubljani bi se ta ponedeljek, 25. avgusta, moral začeti sodni proces zoper pet izbrisanih, ki so 21. februarja 2005 začeli gladovno stavkati v avli stolpnice TR3 na Trgu republike v Ljubljani. Proces sloni na odškodninski tožbi, ki jo je zoper peterico vložila Nova Ljubljanska banka, takratna lastnica TR3, in sicer zaradi »kršitve nedotakljivosti stanovanja in poškodovanja tuje stvari«. Ker se na sodišču nista pojavila dva od petih izbrisanih in začuda niti tožniki, je začetek procesa prestavljen na 15. septembra.
In za kaj pravzaprav gre? Kot prvo, ne gre za pet, ampak sedem izbrisanih, ki so 21. februarja 2005 'zasedli' avlo TR3 z napovedjo, da je ne bodo zapustili pet dni. Gladovna stavka je bila s tega vidika zgolj simbolična, eden njenih osrednjih namenov pa je bil opozoriti Evropsko komisijo na problematiko izbrisa, saj je sedež delegacije EK za Slovenijo v stolpnici TR3. Slednje je tudi uspelo, z izbrisanimi se je v avli namreč srečal vodja delegacije EK, Erwan Fuere. Zatem so sledila napeta pogajanja med upravljavcem stavbe, NLB PROPRIO, d. o. o., in predstavnikom izbrisanih, Aleksandrom Todorovićem. Ker je slednji vztrajal, da izbrisani avle ob desetih zvečer ne bodo zapustili, se je NLB obrnila na policijo, slednja pa ni posredovala, ker niso bila »ogrožena življenja in tudi ne lastnina«. Na koncu je predstavnik NLB vpričo številnih novinarjev ter aktivistov izbrisanim dovolil, da prespijo v avli. Navkljub tem zagotovilom je okrog 23.30 sledila akcija najetih varnostnikov službe Sintal, ki so vseh sedem stavkajočih nasilno odstranili iz prostora skozi stranski vhod. Cvijetin Blagojević je bil zaradi nevarnosti srčnega infarkta odpeljan v bolnišnico. Izbrisani so poklicali policijo in prijavili sum storitve kaznivega dejanja nasilja s strani varnostnikov, vendar, kot pravi Todorović, se v zvezi s tem do danes ni zgodilo nič.
Prva točka tožbe, »kršitev nedotakljivosti stanovanja«, je pod vprašajem, saj je predstavnik NLB izbrisanim dovolil ostati v avli, kar je dokumentirano. Druga točka, »poškodovanje tuje stvari«, pa je še bolj nenavadna, nanaša se na preprogo, ki jo je poškodoval cigaretni ogorek. Razen če v NLB ne razpolagajo z neizpodbitnim dokazom, da je to storil kdo od izbrisanih, bodo v zadregi, že tako eden od njih sploh ni kadilec. V avli pa so kadili tudi številni novinarji ter aktivisti. Ravno tako je možno, da je poškodba zaradi ogorka nastala že prej. In končno, od sedmerice je toženih le pet izbrisanih, izvzeta sta Todorović ter Blagojević. Zakaj le?
Še to: odškodninski zahtevek NLB znaša 650.000 SIT, torej 2708 evrov. Za primerjavo, maja lani je NLB prodala stolpnico TR3 družbi GPG Naložba. Po pisanju Financ je NLB od prodaje iztržila 34,3 milijona evrov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.