Zavajajoči jezik svetega Martina

Cerkveni klientelizem po žirovsko

Vikend kozolček

Vikend kozolček
© Jure Erznožnik

V Mladini smo julija pisali o zapravljivosti žirovskega župnika Igorja Jereba, ki v kraju s približno pet tisoč prebivalci gradi »prepotreben« prizidek k župnišču. Mladi župnik je pri mašah že nekajkrat grmel čez »nasprotnike gradnje«, ki pa to niso, kritizirajo le previsoko investicijsko vrednost železobetonskega objekta in negospodaren način izbire izvajalcev.
Kljub skupni ponudbi lokalnih obrtniških mojstrov, ki bi jo bil vešč pogajalec sposoben še nekoliko znižati, je gradnjo na ključ naročil samostojnemu podjetniku iz Selške doline, ki takrat zanjo sploh še ni bil registriran. Še več, gradbišče v imenu omenjenega podjetnika vodi kar župnikov brat, ki naj bi bil v podjetju eden od treh zaposlenih. Zadnjo avgustovsko nedeljo je župnik v glasilu župnije Žiri Glas svetega Martina objavil članek s pomenljivim naslovom Kdor je brez napake, naj prvi vrže kamen, v katerem avtor Andrej, ki nima priimka, kritizira naše julijsko pisanje in v 800 izvodih vernikom podaja svojo »resnico«: »Ko prebereš en tak članek v Mladini, si prebral tudi tiste, ki bodo objavljeni čez pet let. Vsi so namreč pisani po istem kopitu, zato so tako predvidljivi, da so že kar dolgočasni.« Med drugim tudi trdi, da obrtnikov, ki bi bili objekt sposobni zgraditi ceneje od izbranega izvajalca, v Žireh sploh ni, da smo si jih preprosto izmislili. In vendar imajo ne le imena, tudi priimke, sestavili pa so tudi najbolj ugodno ponudbo, a jo je župnik zavrnil, saj je vztrajal pri dražji gradnji na ključ. Tako je negospodarno zapravil skoraj 40 tisoč evrov denarja od prodanih župnijskih zemljišč. Ker smo julija razkrili, da je Žirovcem v pismu, naj mu pomagajo zbrati še 340 tisoč evrov, zamolčal 12 tisoč evrov, ki jih je za gradnjo dobil od občine, torej tudi od neverujočih, avtor priznava, da je župnik ta prispevek »pozabil« omeniti, in nadaljuje: »Občina Žiri je denimo v lanskem letu plačala 190 tisoč evrov za rekonstrukcijo ceste Žiri-Račeva-Smrečje. V ta namen je šel tudi denar tistih, ki nimajo avtomobila in se po njej ne bodo nikoli vozili« (!). Kako pa bo v Žiri pripeljalo reševalno vozilo, kako bo z oskrbo trgovin, šolskim prevozom, odvozom odpadkov? Avtor se v nadaljevanju sklicuje še na sredstva, ki jih je občina namenila moto klubu, judo klubu in planinskemu društvu, a pozablja, da predsedniku moto kluba država ne plačuje prispevkov za socialno in pokojninsko zavarovanje, da judo klub nima zemljišč, da bi jih prodajal, in da klub študentov občanom ne pošilja prošenj za prispevke.
Ker so nekdanjemu žirovskemu župniku nasprotniki gradnje cerkve pred sto leti s človeškim blatom pomazali vrata, naj bi naš članek z njim pomazal kar župnika samega. Ni malo verujočih Žirovcev, ki menijo, da je z izbiro dragih izvajalcev med družinskimi člani in prijatelji sam pomazal cerkvena vrata. Nekateri pa se zdaj sprašujejo, ali so prispevali tudi za lani dograjeni leseni bivalni kozolec, ki stoji na družinskem posestvu Jerebovih v Gorenji vasi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.