Narod pravdarjev

Slovenci se radi pravdamo, politiki niso pri tem nobena izjema, še posebej ne predsednik vlade

Je napad na Janšo napad na državo, kot naj bi bil napad na župana Ruparja napad na občino?

Je napad na Janšo napad na državo, kot naj bi bil napad na župana Ruparja napad na občino?
© Matej Leskovšek

Janša je takoj po oddaji »Resnica o Patrii« napovedal tožbo, v dneh, ki so sledili, pa so iz njegovega urada že napovedovali, da bo tožba v kratkem nared. Sočasno so se v medijih pojavila različna, tudi strokovna ugibanja, kakšne postopke lahko Janša sploh sproži, če ne želi biti zasebni tožnik. Premisa, ki so jo ustvarili njegovi oblikovalci javnega mnenja, je, da je bila z oddajo napadena čast države Slovenije in ne predsednika njene vlade osebno. Pri tem je Janši na pomoč priskočil pravosodni minister Lovro Šturm. Njegovo ministrstvo je verjetno prvič v svoji zgodovini samoiniciativno izdalo sporočilo za javnost, ki pojasnjuje pravni zaplet v konkretni zadevi. Drugače rečeno, izdelalo je brezplačni pravni nasvet bodočemu tožniku. Po mnenju predstavnikov ministrstva v tem primeru pride v poštev le žaljiva obdolžitev po 171. členu, ki v povezavi s 178. členom govori, da se »v primeru, ko je kaznivo dejanje žaljive obdolžitve storjeno proti državnemu organu, uradni ali vojaški osebi, pregon začne na predlog«. Janša torej samo poda predlog, potem pa ves postopek teče kot navaden kazenski postopek, in to na državne stroške.
Logika zavračanja zasebne tožbe je tudi v stroških pravdanja. To dobro ve nekdanji bližnji Janšev sodelavec, nekdanji poslanec SDS in nekdanji župan Tržiča Pavel Rupar. Ta je svojo politično kariero zafural sam, na seznamu številnih afer, ki so ga spremljale, pa je bila tudi zasebna tožba zoper tržiškega občinskega svetnika Jožka Kuhlja, ki ga je tožil zaradi domnevnega obrekovanja. Rupar je tožbo izgubil, potem pa sodne stroške plačal kar z virmanom občine Tržič, torej z občinskim denarjem. Sodni proces se je vlekel dolga leta, zadnjo besedo pa je imelo vrhovno sodišče. Potrdilo je zadnjo sodbo višjega sodišča, ki je Ruparju dosodilo pogojno kazen, plačilo 1,5 milijona tolarjev kazni in vračilo nepravilno porabljenega občinskega denarja. Od te odločitve ne bi smelo biti več možnosti za napake, pravne zmote ali napačne interpretacije tega, ali so težke besede, izrečene na račun neke osebe, hkrati tudi napad na institucijo, ki jo napadeni vodi ali ji pripada.
Ravno pred dnevi pa je tožbo izgubil še en predsednik vlade, ki je prav tako kot Janša tožil medije, in to prav tako kot Rupar in Janša zaradi obrekovanja. Gre za italijanskega premiera Silvija Berlusconija, ki je tožil britanski tednik Economist, ker je ta o njem objavil kritično zgodbo. Milansko sodišče je premierovo tožbo zavrnilo kot neutemeljeno, ker v novinarskem prispevku ni našlo elementov obrekovanja, in to čeprav je britanski tednik na dan spet potegnil informacije o Berlusconijevi povezanosti z mafijo. Premier bo moral iz svojega žepa poravnati 25.000 evrov sodnih stroškov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.