Skrunitev Gospodovega dne

Na Severnem Irskem je bila prejšnjo nedeljo odigrana nogometna tekma

V nedeljo, 7. septembra, sta se v Belfastu, glavnem mestu Severne Irske, v četrtem krogu tamkajšnje prve nogometne lige pomerila večkratni državni prvak FC Glentoran in FC Bangor. To je bila prva v nedeljo odigrana nogometna tekma na Severnem Irskem po več kot 60 letih.
Pri Severnih Ircih, sicer tudi tekmecih Slovenije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki čez dve leti, je šest desetletij veljala prepoved igranja nogometa ob nedeljah. Prepoved, ki je bila v svetu edinstvena, je takrat pod pritiskom cerkve sprejela tamkajšnja nogometna zveza IFA. Podprli so jo oboji, katoliki in protestanti.
IFA je o odpravi prepovedi začela razmišljati že pred dvema letoma, konec lanskega leta pa je bilo odločeno, da se od 1. junija letos nogomet lahko igra tudi ob nedeljah. K tej odločitvi je krovno nogometno organizacijo spodbudilo to, da je prepoved igranja ob nedeljah dejansko diskriminatorna do pripadnikov drugih ver ali ateistov, ki bi ob nedeljah radi odigrali kako uradno, amatersko ali pa vsaj rekreativno tekmo. Po dolgih desetletjih prevlade takšnega ali drugačnega krščanstva je globalizacija na Severno Irsko zanesla tudi ljudi drugačnih prepričanj, ki pa do pred kratkim nogometa niso mogli igrati ob nedeljah, ker se na ta dan tekme pač niso smele prirejati.
Spremembi so najostreje nasprotovali pripadniki fundamentalistične svobodne prezbiterijanske cerkve, ki jo je ustanovil in donedavna vodil nekdanji premier Ian Paisley. Po njihovem gre za kršitev pravic kristjanov do prostega Gospodovega dne ali, kot je po zgodovinski tekmi rekel duhovnik, častiti David McIveen: »V bistvu gre za skrunitev Gospodovega dne.« Na take in podobne kritike je najlepše odgovoril predsednik IFE Howard Wells: »Ne želimo siliti ljudi, da bi počeli stvari v nasprotju s svojim prepričanjem ali kulturo, moramo pa omogočiti svobodo izbire tistim, ki želijo igrati v nedeljo. Po novem nihče ne bo prisiljen igrati nogometa v nedeljo, nikomur pa tega tudi ne bomo preprečevali. Gre za zgodovinsko priložnost za nogomet na Severnem Irskem.« Nedeljske tekme se bodo za zdaj lahko igrale le s soglasjem IFE - ta bo preverila, ali se obe moštvi strinjata z nedeljskim terminom. Sicer bodo tekme kot doslej odigrane v soboto ali katerikoli drug dan. V nedeljo pač ne.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.