Staš Zgonik

 |  Mladina 37

Negativna ocena ...

... za negativno kampanjo

Rahlo »spremenjen« predvolilni plakat SD

Rahlo »spremenjen« predvolilni plakat SD

Predvolilna kampanja se je, kar zadeva parlamentarne volitve, šele letos resno podala tudi na splet. Stranke - vsaj tiste večje - si prizadevajo svoje spletne strani opremiti s čim več večpredstavnosti, ustvarjajo profile na Facebooku, zakupujejo oglasne pasice na Googlu ...
Za negativno stran spletne kampanje, za »blatenje« nasprotnika, pa so očitno odgovorni nadobudni prirejevalci fotografij in filmski »umetniki«. Kratek pregled negativnih propagandnih filmov, objavljenih na strani youtube.com, razkrije, da gre povečini za skrajno amaterske izdelke, ki posamezniku verjetno ne vzamejo več kot uro dragocenega časa. »Filmček«, ki je bil v medijih označen za začetek negativne kampanje na spletu, nosi naslov Vrednote SD, avtor v njem govor Boruta Pahorja podlaga z informacijami o swingerstvu Aurelia Jurija in političnem kadriranju Antona Ropa. Ker pa vse spletne ustvarjalce zelo očitno pesti pomanjkanje ustreznega arhivskega gradiva, je to dejansko celo eden najboljših izdelkov. Velika večina objavljenih posnetkov je sestavljena zgolj iz filmskih odlomkov ali glasbenih spotov, v katerih avtor bodisi spremeni podnapise (ki navadno govorijo o Pahorju) bodisi izdelek oplemeniti z dodatnimi informacijami. Eden takih primerov je spot Klemna Klemna Keš pičke, ki je opremljen s citati iz znanega brezplačnika Slovenski tednik o razuzdano bogatunskem življenjskem slogu Katarine Kresal. Drug primer instant norčevanja je preprosta zamenjava glasbe v predvolilnem spotu LDS s komadom Kako je lepo biti glup skupine Riblja čorba. Na udaru so tudi nekateri novinarji in uredniki, sploh tisti »levi«, ki menda nimajo ustrezne izobrazbe.
V veliki večini je, razen seveda iz vsebine izdelka, nemogoče ugotoviti, vojak katere stranke je avtor, saj vsi uporabljajo psevdonime. So pa na blogu Medijski watch dog nedavno objavili zanimivo informacijo. Kmalu po izbruhu afere Patria je po elektronski pošti zakrožil rahlo »spremenjen« predvolilni plakat SD, ki stranko obtožuje kreiranja afere. Kot izvorni pošiljatelj pošte je naveden Borut Petek, včasih zaposlen v kabinetu predsednika vlade, danes pa eden vodilnih v volilnem štabu SDS. Podatek smo preverili pri Petku. Odgovoril je takole: »Elektronska pošta, o kateri me sprašujete, je zgolj ena od različnih zabavnih reči, ki te dni krožijo naokrog. Tako, kot sem jo prejel, sem jo posredoval štirim prijateljem. Za avtorstvo in 'originalne pošiljatelje' takšnih in drugačnih reči pa mislim, da oba veva, da nisem pravi naslov.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.