Vanja Pirc

 |  Mladina 37

V romskem naselju ne bo arhiva

Med potencialnimi lokacijami za novi zgodovinski arhiv se je znašlo tudi romsko naselje

Romi v naselju Brezje

Romi v naselju Brezje
© Borut Peterlin

Zgodovinski arhiv Ljubljana za Dolenjsko in Belo krajino, ki ima sedež v Novem mestu, že dlje časa pesti prostorska stiska. Sedanja lokacija na gradu Grm, kamor se je arhiv preselil leta 1995, je povsem zapolnjena s 1400 tekočimi metri arhivskega gradiva, arhiv pa tako rekoč ne more več prevzemati novega gradiva.
Ministrstvo za kulturo je že predlagalo nekaj lokacij, na katere bi se arhiv lahko preselil. Poizvedbe so opravili predvsem na nepremičninah v lasti države in novomeške občine, v igri pa so bili med drugim stara bolnišnica, skladišča nekdanje tovarne Novoteks, bodoči univerzitetni kampus Drgančevje in tehnološki park Podbreznik. A kot kaže, nobena od teh lokacij ni bila primerna, saj se je »v živo« izkazalo, da imajo proste stavbe večinoma že določene prihodnje uporabnike ali pa so neprimerne za arhivsko dejavnost, zlasti še z vidika kvadrature.
Zanimivo pa je, da je bila ena od lokacij, ki jih je za nove prostore arhiva predlagalo kulturno ministrstvo, v Bršljinu, in to prav na parcelah, kjer že leta stoji na črno zgrajeno in v nekaterih delih legalizirano romsko naselje Brezje oziroma za domačine Žabjak. Seveda nas je zanimalo, ali poteza kulturnega ministrstva nakazuje, da namerava država romsko naselje preseliti z zemljišč v svoji lasti.
Na ministrstvu so zagotovili, da so lokacijo ponudili zgolj zato, ker morajo najprej preveriti, kje so proste nepremičnine v lasti države, ki so na razpolago na internem trgu nepremičnin, in ali je katera od njih primerna za preselitev arhiva. Arhivu so tako poslali le poizvedbo in ne ponudbo, ko so jih obvestili, da je na tej lokaciji romsko naselje, pa so poizvedbo zaključili. Kljub vsemu je nenavadno, da interni trg nepremičnin v lasti RS ne premore informacij o obstoju romskega naselja, ki tam stoji že več desetletij.
Iskanje nove lokacije za arhiv se nadaljuje, selitve pa, kot kaže, še ne bo tako kmalu. In še mimogrede, najbolj znan sosed romskega naselja Žabjak Silvo Mesojedec, ki je soorganiziral tudi nekaj cestnih zapor prav zaradi tega naselja, na tokratnih volitvah spet kandidira za poslanca na listi SDS.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.