Jure Erznožnik

 |  Mladina 37  |  Svet

Presenetljiv socialni čut francoske desnice

Ker Sarkozyju bolje kažejo tudi raziskave javnega mnenja, bodo morali socialisti v naslednjih štirih letih krepko zavihati rokave

Čeprav se (še) ni uresničilo, česar so se bali milijoni Francozov pred lanskimi predsedniškimi volitvami, da bo namreč Nicholas Sarkozy po Napoleonovem zgledu povsem na kolena spravil institucije Republike, pa Francozi danes ne živijo bolje, kot so živeli pred njegovim prihodom. Brez dvoma tudi zaradi vse višjih cen hrane, ki so v zadnjem letu sicer poskočile manj kot v Sloveniji, pa zaradi vse večje zadolženosti prebivalstva, rasti cen javnega prevoza in najemnin za stanovanja. Vlada Françoisa Fillona pa izvaja poleg ukrepov, ki jih je napovedoval Sarkozy v primeru, da bo izvoljen - med drugim trda prede tujcem, ki da jih bo sistematično izganjal in jih je v enem letu dejansko izgnal okrog 30 tisoč -, tudi presenetljivo prijazne, celo zelo kakovostne ukrepe. Ti bodo, vsaj nekaterim najbolj deprivilegiranim državljanom, za katere desnicam po svetu pregovorno ni mar, seveda ne, pomagale povezati konec s koncem.
Tako bodo morali od naslednjega meseca vsi zasebni zdravniki, pa tudi tisti, katerih storitve so plačljive, v čakalnicah izobesiti cenik, za vsako storitev nad predvideno vrednostjo 70 evrov pa pacientu sestaviti nekakšen pisni »predračun«, saj naj bi imel ta pravico vedeti, koliko ga bo zdravljenje stalo. Zdravniki se sicer upirajo, češ da bodo morali odslej zaposlovati še administracijo, ki bo predračune sestavljala, in nekakšne »komercialiste«, ki bodo na trgu vohljali, kakšne cene imajo pri konkurenci, a ministrica za zdravstvo in šport Roselyne Bachelot, velika nasprotnica nedavnega prodora Red Bulla na francoski trg in alkohola med mladimi, je odločena, da bo na tem področju naredila red. Početje zdravnikov bodo nadzirale zdravstvene zavarovalnice, kazni zoper kršitelje bodo visoke, vendar pa jih bo zaradi zapletov, ki jih pri zdravljenju ni mogoče vselej vnaprej predvideti, težko izslediti. A športna ministrica, ki je zaradi izgubljene stave, da Francija na OI v Pekingu ne more dobiti 40 medalj, morala na popočitniški posvet vlade k predsedniku v Elizej obuta v rožnate krokse, je že dala navodila, da je treba kaznovati vse, ki bodo bolnike čezmerno ožemali.

PRIJAZNA DESNICA?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.