Staš Zgonik

 |  Mladina 38

RTV zares na pravi poti

Nedoslednost pri spoštovanju lastnih pravil za volilno kampanjo

Janez Janša in njegov kandidat

Janez Janša in njegov kandidat
© Matej Leskovšek

Med predvolilno kampanjo na vseh programih RTV Slovenija veljajo posebna pravila, saj je RTV, ki je javni zavod, dolžna zagotoviti nepristransko in enakomerno predstavljanje kandidatov. Kot vsakič je RTV Slovenija tudi tokrat objavila pravilnik, ki določa, v katerih oddajah se kandidati lahko pojavljajo (soočenja, posamezne predstavitve), sledi pa določba, ki pravi: »Kandidati za Volitve 2008 med predvolilno kampanjo ne bodo nastopali v drugih oddajah RTV Slovenija, razen zgoraj navedenih.«
Kako ta pravila delujejo v športnem programu, je pred dvema letoma občutil košarkarski komentator Peter Vilfan, ki so mu v času predvolilne kampanje za lokalne volitve, na katerih je kandidiral na listi Zorana Jankovića za mestni svet, prepovedali komentiranje tekem in sploh pojavljanje v programu. Zato smo bili toliko bolj začudeni ob prizoru, ki ga je bilo mogoče videti prejšnjo sredo. V elitnem večernem terminu je drugi program RTV Slovenija prenašal kvalifikacijsko tekmo za svetovno nogometno prvenstvo med Slovenijo in Slovaško. Kot ponavadi so tudi tokrat prenos obogatili s studijskim delom, v katerem sta novinarju Saši Jerkoviču pomagala dva strokovna komentatorja. Eden od njiju je bil Miran Pavlin, kandidat SDS na letošnjih volitvah. Ker gre za očitno kršitev pravil RTV, ob tem pa še za - če pogledamo Vilfanov primer - dvojna merila, smo se s prošnjo za pojasnilo obrnili na službo RTV za odnose z javnostmi. Po nekajdnevnem čakanju nam je vodja službe Tatjana Ljubič povedala, naj odgovora ne pričakujemo.
Sicer pa to ni bila edina kršitev pravil, ki si jo je privoščila RTV. Na sobotni Slovenski popevki, ki jo je neposredno prenašala iz Križank, je nastopil znani pevec Lado Leskovar, ki je, glej ga, zlomka, kandidat stranke Zares. Res je, da bi njegova morebitna odstranitev s tekmovanja, na katerega je bil uvrščen že pred časom, verjetno povzročila precej negodovanja, hkrati pa je še dobro, da ni zmagal, saj bi lahko v zmagovalnem govoru po pomoti dejal, da je »zares« srečen. Kaj takega se k sreči ni pripetilo niti Leskovarjevemu sokandidatu Feriju Lainščku, čeprav je v nedeljo pred kamerami javne televizije prejel nagrado za najboljše besedilo na Festivalu narečne popevke v Mariboru.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.