Max Modic

 |  Mladina 38

Pozor, policija na delu

Kdo pravi, da slovenska policija ni kos svojim nalogam in dolžnostim?

Plačilni nalog

Plačilni nalog

Zadnje čase je pogosto slišati očitke, da slovenska policija pomanjkljivo in celo nestrokovno opravlja svoje naloge in dolžnosti. Po vsej verjetnosti gre le za neutemeljene govorice. Iz dneva v dan se namreč vrstijo praktični dokazi, da je slovenska policija moderna in po evropskih merilih oblikovana policijska organizacija, sposobna učinkovito odgovoriti na izzive sodobnega življenja in zagotoviti visoko stopnjo varnosti.
V Ilirski Bistrici, kjer je dva dni po opisanem dogodku gospod zunanji minister Dimitrij Rupel kontemplativno spremljal bogoslužje v eni od tamkajšnjih cerkva, sta ob devetih zjutraj dva starejša občana, oba iz Ilirske Bistrice, približno 50 metrov od prehoda za pešce prečkala pregledno in v tistem času prometno neobremenjeno cesto na naslovu Vojkov drevored 2, ne da bi pri tem kogarkoli ovirala ali ogrožala. To nezaslišano dejanje državljanske nepokorščine seveda ni ušlo bližnji taktično postavljeni policijski patrulji. Po izjavah prič sta policista nemudoma obstopila starejši par in mu z veliko arogance (bržčas v skladu z 2. odstavkom 3. člena Kodeksa slovenske policije, ki določa, da je policist dolžan človekovo osebnost in njegovo dostojanstvo varovati tudi s preprečevanjem kakršnega koli nasilja, nečloveškega ravnanja in drugih dejanj, ki so ponižujoča za ljudi) vsakemu posebej izdala plačilni nalog v višini 40 evrov. Zaradi kršitve Zakona o varnosti cestnega prometa, člen 95, 9. odstavek, 1. točka 1. alineje (Pešci morajo uporabljati prometne površine, namenjene hoji pešcev.) v navezavi na 7. točko istega člena (Pešec mora prečkati vozišče na prehodu za pešce, če je ta oddaljen od njega manj kot 100 metrov. Pešec ne sme prečkati vozišča zunaj prehoda za pešce, če sta smerni vozišči fizično ločeni ali ju loči neprekinjena ločilna črta.).
Skratka, slovenska policija ima toliko dela, da se komajda vidi iz njega, zato so zahteve policijskega sindikata po zvišanju plač popolnoma razumljive. Navsezadnje je razumljivo tudi to, da se pri takšni količini dela tu pa tam založi kaka za prometno varnost v Sloveniji popolnoma nepomembna depeša v tujem jeziku.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.