Prevzem zveze borcev

Desnici ni vseeno, kako bodo glasovali partizani

Janez Stanovnik

Janez Stanovnik
© Miha Fras

Predsednik Zveze združenj borcev NOB Janez Stanovnik je tudi pred tokratnimi volitvami pozval k čim večji udeležbi na volitvah in poudaril, da je »potrebna sprememba oblasti« ter da jo lahko zagotovimo le, če namenimo glas trem strankam, ki so se zavezale, da po volitvah z Janezom Janšo nikakor ne bodo šle v koalicijo, torej SD, Zares in LDS. Na koncu je Stanovnik še namignil, da je pomembna tudi relativna zmaga, ki jo lahko doseže le SD.
To pa je zmotilo predsednika območnega odbora Zveze borcev NOB Brežice Romana Zakška, zato je Stanovnika pozval k odstopu »zaradi suma nagovarjanja članstva k politični opredelitvi na volitvah«. Zakšek v svojem pozivu Stanovniku še navaja, da se »počuti razžaloščenega in izdanega. Kajti verjel sem, da smo resnično organizacija civilne družbe, ki se ne vtika v aktualno politično dogajanje, še zlasti pa ne posega v predvolilno nagovarjanje volivcev ...« Poziv Zakšek, ki verjame v apolitičnost borčevske organizacije, konča s temi besedami: »Nismo levi, nismo desni - ampak Slovenci!« Tako razmišlja Roman Zakšek, vodja okrajnega volilnega štaba občinskega odbora SDS Brežice, vodja kampanje ministra za gospodarstvo in člana SDS Andreja Vizjaka ter član izvršilnega odbora brežiške SDS in celo nosilec srebrnega znaka SDS.
SDS predsedniku zveze borcev od znotraj odreka pravico do izražanja političnih stališč organizacije, ki jo vodi. Zveza borcev je namreč tako kot vsaka druga civilnodružbena organizacija svobodna pri političnem opredeljevanju in se je tako ali drugače opredelila še pred vsakimi volitvami. Pred štirimi leti je recimo Stanovnik menil, da gre za volitve, ki bodo »za narod usodne in prelomne«. Tudi takrat je v javnosti predstavil stališče zveze, ki sta ga na skupni seji sprejela oba najvišja organa - glavni odbor in svet zveze borcev. Odločitev je bila zelo podobna tokratni, »treba je voliti levico«. Gre za dokaj konsistentno in izdelano politično prepričanje, ki pa ni v skladu s prepričanjem SDS. Stanovnik sicer meni, da ima Zakšek povsem legitimno pravico zahtevati njegov odstop, »samo ne prek časopisov, pač pa po pravilih, ki so zapisana v statutu naše organizacije. Sicer pa ne gre za moje osebno politično prepričanje, pač pa za stališče zveze, ki ga je sprejelo predsedstvo, zato je njegovo stališče nasprotno stališču celotne organizacije.«
Stališče brežiške enote zveze borcev je različno od stališča krovne organizacije predvsem zato, ker je v zadnjih letih v borčevsko organizacijo vstopilo kar nekaj članov tamkajšnje SDS. V tej enoti zveze borcev je sicer od imenovanja Zakška za predsednika čutiti notranja nesoglasja, ki pa jih je že ob imenovanju pomiril prav Stanovnik, saj v včlanjevanju SDS-ovcev v organizacijo ne vidi težav, seveda »dokler sprejemajo vrednote narodnoosvobodilnega boja«. Bo mar Stanovnik doživel, da bo SDS izpeljala prevzem zveze borcev?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.