Staš Zgonik

 |  Mladina 39  |  Politika

Možgani na udaru

Dolgoročne raziskave začenjajo potrjevati škodljivost uporabe mobilnih telefonov pri otrocih

/media/www/slike.old/mladina/tzunanjidolgitelefoni_ml.jpg

© Matej Leskovšek

Kako nevarni so mobilni telefoni zaradi močnega elektromagnetnega sevanja, ki ga oddajajo, je že približno desetletje eno najbolj razi-skovanih vprašanj v industriji. Velika večina izvajalcev obširnejših raziskav je doslej na podlagi svojih izsledkov ugotavljala, da povezave med uporabo mobilnikov in povečano možnostjo za nastanek možganskih tumorjev ni mogoče opaziti. Hkrati pa so opozarjali, da bi bilo treba za povsem verodostojne rezultate raziskave nadaljevati, saj se tumorji lahko razvijejo šele po več kot 10 letih uporabe mobilnika.
In prav ena od teh nadaljnjih raziskav je dala skrb zbujajoče podatke. Švedski strokovnjak Lennart Hardell z Univerzitetne bolnišnice v Orebroju je na mednarodni konferenci o mobilnih telefonih in zdravju predstavil svoje ugotovitve, po katerih imajo otroci in najstniki, ki začnejo mobilnike uporabljati še pred dvajsetim letom, petkrat večjo možnost za razvoj možganskega tumorja, natančneje malignega glioma, rakavega opornega tkiva v centralnem živčevju, ali pa benignega akustičnega nevroma, ki ponavadi povzroči izgubo sluha. Problematična pa naj ne bi bila zgolj uporaba mobilnih telefonov, temveč tudi brezžičnih domačih telefonov. Uporaba teh naj bi možnost za nastanek tumorja povečala za štirikrat. Nasprotno naj bi bilo povečanje možnosti za nastanek tumorja pri ljudeh, ki so mobilnike začeli uporabljati po dvajsetem letu, zanemarljivo.
Razlog za ranljivost otrok je v tem, da njihovi možgani še niso povsem razviti, njihova lobanja pa je tanjša, zaradi česar sevanje prodre globlje v možgane. Hardell je prepričan, da bi se morali ob teh podatkih zamisliti in sprejeti ukrepe za zaščito otrok. Prepričan je, da bi morali uporabo mlajšim od 12 let povsem prepovedati, najstnike pa spodbujati k pisanju tekstovnih sporočil in uporabi slušalk. Ob tem opozarja, da je tveganje verjetno še večje kot glede na ugotovitve iz njegove raziskave, saj še vedno ni podatkov o res dolgotrajni uporabi mobilnikov. Ti pač še vedno niso dovolj dolgo dosegljivi na trgu.
Napovedi niso pomirjujoče. Podatkov za pogostnost mobilnih telefonov med mladostniki za Slovenijo nismo našli, sklepamo pa lahko, da so podobni britanski statistiki. Tam naj bi mobilnik uporabljalo kar devet od desetih 16-letnikov in več kot 40 odstotkov osnovnošolcev. Če k temu dodamo še podatek Eurostata, da se je kar četrtina gospodinjstev v EU že povsem odrekla stacionarnim telefonom in da uporabljajo zgolj mobilnike, potem se je, če Hardellovi podatki držijo, treba zamisliti. Nekateri strokovnjaki so sicer prepričani, da bodo nadaljnje raziskave podatke o nevarnosti vsaj nekoliko omilile.
Ob skrb zbujajočih podatkih za zdravje mladostnikov omenimo še raziskavo, ki so jo julija skupaj objavili znanstveniki z univerz v Aarhusu na Danskem in Los Angelesu v ZDA. Ugotovili so, da obstaja povezava med uporabo mobilnega telefona med nosečnostjo in kasnejšimi vedenjskimi motnjami po rojstvu otroka. Uporaba mobilnika (dovolj je že nekaj klicev na dan) naj bi negativno vplivala na vedenjske vzorce kar 54 odstotkov otrok. Povečalo naj bi se tveganje za pojav hiperaktivnosti ter težav pri odnosih in čustvovanju. Otroci, ki do sedmega leta starosti tudi sami uporabljajo mobilne telefone, pa si lahko nakopljejo še dodatne težave s spominom, sklepanjem, učenjem in splošnim psihičnim stanjem.
Evropski parlament je minuli teden z veliko večino izglasoval poziv vladam držav članic, naj uvedejo strožja merila za izpostavljanje sevanju, ki ga oddajajo mobilni in brezžični telefoni, pa tudi druge naprave z brezžično tehnologijo. Evropska komisija pa se je do zdaj ukvarjala bolj s ščitenjem otrok pred nezaželenimi in potencialno škodljivimi vsebinami na mobilnikih kot pa njihovo zaščito pred negativnimi zdravstvenimi učinki sevanja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.