Staš Zgonik

25. 9. 2008  |  Mladina 39

Tekstil terorja

Danski protiteroristični zakoni v akciji

Sporna majica in kape podjetja Fighters + Lovers

Sporna majica in kape podjetja Fighters + Lovers
© Fighters + Lovers

Dansko podjetje se je pred dvema letoma odločilo, da v posmeh novim protiterorističnim zakonom, ki jih je takrat sprejela vlada v Københavnu, začne prodajati majice z motivi kolumbijske levičarske uporniške skupine FARC in palestinske Ljudske fronte za osvoboditev Palestine (PFLP) ter tako zbirati sredstva za pomoč omenjenima organizacijama. Od vsake prodane majice naj bi 5 evrov odtegnili za pomoč radijski postaji prve in tiskarni plakatov druge. Obe organizaciji sta v Evropski uniji na seznamu terorističnih organizacij. V podjetju so nasprotno prepričani, da borcev za svobodo ne bi smeli enačiti s teroristi.
Podjetje je tako zbralo približno 3000 evrov, vendar je danska policija denar zasegla, še preden ga je uslužbencem uspelo nakazati v tujino. Proti šestim uslužbencem podjetja so bile vložene obtožnice zaradi podpiranja terorizma. Decembra lani jih je københavnsko mestno sodišče oprostilo obtožb, saj je sklenilo, da pri dejavnostih organizacij FARC in PFLP po danskih zakonih ne gre za terorizem, ker namen teh dejavnosti ni širjenje strahu med prebivalstvom. A odločitev je romala v presojo višjega sodišča in to je prejšnji teden odločilo drugače: ravnanje obeh uporniških skupin vključuje dejanja, usmerjena tudi proti civilistom in namenjena destabilizaciji oblasti, torej gre za teroristična dejanja. Dva uslužbenca podjetja sta bila zaradi proizvodnje in prodaje majic obsojena na polletno zaporno kazen. Trije uslužbenci so dobili pogojne kazni. Šesti obsojeni - dobil je dva meseca pogojno - je podjetju omogočil uporabo svojega računalniškega strežnika. Sedmega obtoženca, ki je majice oglaševal na svoji stojnici s hotdogom, je sodišče oprostilo.
Odvetnik obsojenih je razsodbo označil za »noro« in napovedal izpodbijanje, najprej na vrhovnem sodišču, nato tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice. Iz podjetja Fighters + Lovers pa so sporočili, da razsodba jasno kaže, da protiteroristična zakonodaja ne deluje. Kolumbijska vlada je drugačnega mnenja, zanjo je sodba pomembno sporočilo vsem prebivalcem sveta, ki sodelujejo s teroristi.
Mladina jo je pred sedmimi leti, ko je po napadih 11. septembra 2001 prodajala majice z motivom Osame bin Ladna - z izjemo nekaterih kritičnih pripomb - odnesla brez kazni. Ni nujno, da bi bilo tudi danes tako, res pa je, da dela prihodkov ni nikoli nameravala nakazati Al Kaidi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.