Antonio Vidali

25. 9. 2008  |  Mladina 39

Bo kdo sprožil postopek?

Pozivanje k neveljavnemu glasovanju

V zadnji številki pred volitvami, 19. septembra, so v Slovenskem tedniku odkrito svetovali volivcem in volivkam, naj glasujejo napačno. Zapisali so: »Torej nasvet za vse, ki jim je blizu poziv Zorana Jankovića in bi želeli pomagati tako imenovani levici: na volilnem lističu obkrožite kar vse tri skupaj torej SD, LDS in Zares
Poziv k takemu glasovanju ima znake kaznivega dejanja po 162. členu kazenskega zakonika Slovenije. Ta govori o t. i. kršitvi pravice volivcev do proste odločitve: »Kdor koga s silo, z resno grožnjo, s podkupovanjem, s preslepitvijo ali na drug nedovoljen način prisili ali nanj vpliva, da pri volitvah ali glasovanju ne glasuje veljavno, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.« Čeprav so vsi državni organi dolžni naznaniti kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti, dvomimo, da se bo državno tožilstvo tokrat zganilo in uvedlo kakšen postopek.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.