Urša Marn

 |  Mladina 39

Stometrski stolp odpadel

Novi kontrolni stolp na Letališču Jožeta Pučnika bo precej nižji od prvotno načrtovanega

Maketa stolpa, ki ne bo nikoli stal

Maketa stolpa, ki ne bo nikoli stal
© Matej Leskovšek

Zaradi suma, da so med izbiranjem izvajalca gradbenih del nastale nepravilnosti, so se v javnem podjetju Kontrola zračnega prometa Slovenije odločili za gradnjo novega centra za vodenje in kontrolo zračnega prometa na Letališču Jožeta Pučnika brez prvotno načrtovanega stometrskega letališkega kontrolnega stolpa. Z opustitvijo kontrolnega stolpa se je strinjala tudi vlada, saj je pred dnevi dala soglasje k spremenjenemu investicijskemu načrtu. Zaradi izločitve kontrolnega stolpa se je investicijska vrednost projekta, ki je bila prvotno ocenjena na skoraj dvajset milijonov evrov, znižala za približno trideset odstotkov. Spomnimo, da je bila naložba na brniškem letališču februarja letos v središču pozornosti zaradi hollywoodske aretacije vodilnih slovenskih gradbincev Ivana Zidarja, Hilde Tovšak in Dušana Černigoja, češ da gre za utemeljen sum nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril pri postopku javnega naročanja. Zaradi afere je Kontrola zračnega prometa Slovenije javni razpis zaključila, ne da bi izbrala izvajalca, takratni direktor javnega podjetja Srečko Janša pa je na poziv prometnega ministra Radovana Žerjava odstopil zaradi objektivne odgovornosti. Pol leta pozneje napovedanih ovadb zoper tri direktorje največjih gradbenih podjetij v državi še vedno ni, kontrolni stolp pa je bil kljub temu izločen iz investicijskega načrta.
Vendar to ne pomeni, da stolpa sploh ne bodo gradili, pač pa le, da bo zanj izdelan ločen investicijski načrt. »Prvotno predvidenega stometrskega stolpa ne bomo gradili, saj je bila višina vezana na lokacijo, kjer bo sedaj stal le center za vodenje in kontrolo zračnega prometa. Za postavitev kontrolnega stolpa je predvidena nova lokacija neposredno ob delu ploščadi za parkiranje letal zahodno od sedanjega hangarja Adrie Airways, ki jo trenutno zaseda stari hangar slovenske vlade. Ta lokacija v preteklosti nikoli ni bila omenjena kot razpoložljiva za postavitev kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika, zato je bila prvič analizirana maja letos,« pravi Franc Željko Županič, direktor Kontrole zračnega prometa Slovenije in nekdanji generalni direktor direktorata za civilno letalstvo pri ministrstvu za promet.
Natančna višina kontrolnega stolpa bo predmet dodatnih izračunov, zelo verjetno pa stolp ne bo višji od 45 metrov, saj je strokovna analiza pokazala, da bi takšna višina na novi lokaciji zadoščala za kakovostno delo kontrolorjev zračnega prometa brez negativnega vpliva na varnost v zračnem prometu. »Fizična ločitev kontrolnega stolpa ter centra za vodenje in kontrolo zračnega prometa ne bo vplivala na varnost v zračnem prometu,« zagotavlja Županič in dodaja, da bo razpis za izvajalca gradbenih del centra za vodenje in kontrolo zračnega prometa objavljen predvidoma do konca letošnjega leta, rok objave razpisa za kontrolni stolp pa še ni določen.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.