Marjan Horvat

 |  Mladina 39

Udari po revežih

Zakon o socialnih transferjih je oškodoval invalide

Med tistih 300.000 ljudi, ki prejemajo socialna nadomestila, zlasti pa med 53.473, ki prejemajo denarna nadomestila zaradi invalidnosti, sodi tudi naša bralka, ki nam je v pismu potožila, da se njeni prihodki leta 2007 niso povečali niti za cent navkljub rasti življenjskih stroškov. Naša bralka je zaposlena za skrajšan delovni čas, po štiri ure, ker je 65-odstotna invalidka, polovico nadomestila plače pa ji plačuje Zpiz. Leta 2007 je ostala brez dodatkov in regresa, kar je ob 200 evrih plače in 200 evrih nadomestila od Zpiza še hujši udarec.
Lani je parlament sprejel nov zakon o socialnih transferjih, z njim pa so, kot nam je pojasnila Aleksandra Klinar Blaznik z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, želeli »odpraviti številne nelogičnosti v usklajevanju socialnih transferjev«. Toda povzročili so nove krivice in številne nelogičnosti. Boštjan Martinčič iz sektorja za izplačevanje pokojnin pri Zpizu je pojasnil, da je ta zakon uvedel tudi razlikovanje med prejemniki nadomestil za invalidnost, ki so se upokojili pred 1. januarjem 2003 in po njem.
Status teh upokojencev je zato različen. Nadomestila tistih, ki spadajo v prvo skupino, se usklajujejo s pokojninami, te pa seveda s plačami, nadomestila drugih pa z rastjo cen življenjskih potrebščin, torej z inflacijo in so odvisna od vsakokratne odločitve vlade. Zveza delovnih invalidov Slovenije je že avgusta lani zakon označila za diskriminatoren in zahtevala presojo na ustavnem sodišču, saj je po njenem zakon »v nasprotju z ustavo, ker neutemeljeno vzpostavlja razlikovanje med prejemniki istih vrst prejemkov«.
Zdaj ni več dvoma, da je zakon o usklajevanju socialnih transferjev luknjičav in krivičen do socialno najbolj ogroženih ljudi, kar je vlada sicer spoznala in spremenila usklajevanje socialnih transferjev tako, da se po novem usklajujejo dvakrat na leto glede na rast cen življenjskih potrebščin. Vendar to velja le za leto 2008, preslišala pa je zahteve za leto 2007. Darko Butina, generalni direktor direktorata za delovna razmerja, je za časnik Delo povedal, na ministrstvu »ustanavljamo delovno skupino, ki bo proučila problematiko delovnih invalidov, v njej pa bodo tudi delovni invalidi sami. Delovno skupino oblikujemo z namenom, da bi pregledali vsa nerešena vprašanja in poiskali skupne rešitve.« Problem je znan, rešitev nakazana za leto 2008, le za leto nazaj bi jo morali prav tako uveljaviti. Parafrazirajmo znamenitega Churchilla, ki pravi, da če nečesa nočeš narediti, ustanovi komisijo!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.