Kdo bo odločil volitve?

Je Ljubljana premagala Slovenijo ali bo tujina premagala Slovenijo?

Dr. Vlado Miheljak, profesor in raziskovalec na FDV, Ljubljana, kolumnist Dnevnika

Dr. Vlado Miheljak, profesor in raziskovalec na FDV, Ljubljana, kolumnist Dnevnika
© Luka Novak

»Volitve ne rešijo nobenega vsebinskega vprašanja, pač pa rešijo vprašanje, kdo jih bo reševal.«
Giovani Sartori

Sartorijeva misel je postala krilatica, aksiom demokratičnega rituala. No, za defektne demokracije ne velja v celoti. Tam velja - krilatico pripisujejo Stalinu -, da odloča tisti, ki šteje ali definira, kako se naj štejejo glasovi, in ne tisti, ki je glasoval. To velja absolutno v nedemokratičnih sistemih, kjer so volitve predstava privrženosti in glasovi itak ne štejejo zares. Relativno veljavo pa ima tudi v formalnih, a defektnih demokracijah (izraz politologa Merkla). Tam pride do izraza, ko je izid tesen. In v Sloveniji je bil ta nadvse tesen. Dovolj tesen, da ga naš Janez Janša lahko problematizira in relativizira. In dovolj tesen, da bo na tej osnovi, če bo sedanje razmerje sil - se pravi zmaga levice, tesen poraz SDS in polom desnice - potrjeno, odprt manevrski prostor za generiranje izrednih razmer skozi celotno prihodnjo legislaturo.
Nobenega dvoma sicer ni, da je na teh volitvah prišlo do obrata. Tudi če ne bi v fotofinišu SD premagala SDS. Recimo, da bi vnovično štetje in ponovljena glasovanja na posameznih voliščih Janši nadoknadila minimalni zaostanek. Zmaga bi bila pirova. Namreč, Janši bi ostala draga, a nezanesljiva partnerja Desus in SNS. Jedro je razpadlo. Ljudsko stranko je uničeval sam Janša, NSi so uničile nekritična lojalnost, poslušnost, odsotnost lastne identitete. Že pred volitvami sem zapisal, da je temeljni problem NSi, da volivcem ne zna povedati, zakaj bi bilo bolje glasovati zanjo kot za favorizirano SDS. In ker jim nihče ni povedal, so šli tja, kjer je bila naložba glasu najbolj varna, k SDS.
A, kot rečeno, Janša bi hotel po volitvah urediti tisto, kar mu na volitvah ni uspelo. Denimo s problematiziranjem volilnega postopka po voliščih. Denimo na dveh voliščih ljubljanske Osnovne šole Vič. Res je, na teh voliščih niso ponudili oziroma zahtevali podpisov udeležencev v volilni seznam. A ker se že več kot 10 let prav na teh voliščih udeležujem volitev tudi sam, lahko povem, da se tukaj nikoli nismo podpisovali. Zgolj pokazali smo osebni dokument in en član komisije je pod budnim očesom drugih označil udeležbo. To menda ni prav. A potem ni bilo prav tudi 2004, ko je v tem koncu zmagovala SDS. In po tej logiki glasovi iz tujine, kjer ni sploh nikakršne kontrole, sploh ne bi smeli šteti.
A kakorkoli. Nobena povolilna interpretacija ne more spremeniti dejstva, da je ob približno enakem izkupičku SDS (za zdaj imajo en mandat zaostanka za svojim rezultatom iz 2004 in prav tako za SD) skupni izkupiček desnega trojčka takšen, da ne pušča nobenega dvoma. Leta 2004 so SDS + NSi + SLS zbrale 45 mandatov, letos jih bodo zelo verjetno 33. Leta 2004 je bila SLS lojalna, zanesljiva partnerica SDS, letos pač ne.
Janša je v prvi reakciji po volitvah, torej še preden se je po šoku znova postavil na noge, resignirano ugotovil, da je Ljubljana premagala Slovenijo. Kasneje pa, da bo treba na dokončni rezultat počakati, ko se vrnejo glasovi iz tujine. Nedoslednost je zabavna. Ljubljančanom, davkoplačevalcem, jemlje legitimiteto enakovrednega odločanja o volilnem rezultatu, volivcem iz tujine, tudi nedavkoplačevalcem v RS, jo daje. Neki anonimni komentar pod mojo Dnevnikovo kolumno se je glasil približno takole - Bo Janša, če glasovi spremenijo izid v korist SDS, razglasil: »Tujina je na volitvah premagala Slovenijo«?
No, Janša, paranoidno kot funkcionira, ima nekaj razlogov za dvom. Namreč obeti so bili nadvse dobri. Potem ko je dolge mesece v javnomnenjskih anketah vodila SD, levica pa je skupno močno premagovala desnico, je pred poletjem prišlo do obrata in Janševa SDS je znova prevzela vodstvo. In tako je bilo vse do konca avgusta, ko sta se obe vodilni stranki nekako izenačili. In potem je afera Patria z oddajo finske televizije obremenila samega Janšo. Huda obtožba je bila čisti dobiček za Janšo in SDS. Bralci Mladine so lahko ves september spremljali sukcesivno anketo, t. i. tracking poll, ki iz dnevnih sondaž na majhnem vzorcu (150 respondentov) sestavlja tridnevni rezultat (vsak naslednji dan se izbriše najstarejše merjenje in prišteje novo). Kot sem zapisal na začetku merjenja (3. septembra), instrument sicer ni precizen napovedovalec volilnega izida, vendar pa odlično zaznava trende in hitre spremembe v javnem mnenju. No, tokrat se je pokazalo, da je bila ta najcenejša metoda tudi v celoti najbolj učinkovita, saj je edina napovedala ponovni preboj SD in levice. Če pogledamo graf, vidimo, da je po izredni seji na temo Patria (9. septembra) v trenutku močno porasla preferenca SDS, kar je trajalo vse do konca tedna. In točno v tem času velikega zaostanka SD so bile izvajane ankete, na podlagi katerih so mediji objavili predvolilne napovedi, ki so bile za SD in levico šokantne. A potem sledi silovita aktivacija levice. Janković pripelje na Tromostovje in prek televizijskih kamer tudi pred volivce celotne Slovenije prvake levice. Ti posnamejo skupni spot, ki se vrti vse do petka, Kučan podpre SD in trojka prvič jasno napove in se zaveže, da bo oblikovala povolilno koalicijo, ter apelira na volilno udeležbo. In v sredo, 17. septembra, ko je leva kampanja na vrhuncu, pride do obrata, ki se je potrdil na nedeljskih volitvah. Tako nekako.
Volilne napovedi, zaradi nesmiselnega zakona stare en teden, so zgrešile predvsem v eni točki. Podcenile so namreč dejanski rezultat SD. Za manjše stranke je večina agencij dobro napovedala rezultat (denimo izpad NSi iz parlamenta in tesno uvrstitev SLS + SMS). Kar je metodološko nelogično, saj bi naj velike stranke pomenile manjši merski problem. To samo potrjuje, da je dejansko prišlo do izjemnega nihanja in spreminjanja razpoloženja v zadnjih dneh. Po eni strani je uspelo levici (in Jankoviću) spraviti na volišče nadpovprečno število Ljubljančanov (precej več kot leta 2004), po drugi strani pa je očitno prišlo vsaj delno do efekta strateške izbire SD na levici. Verjetno sta zato nekaj izgubila tako Zares kot LDS.
No, Janša bo gotovo porekel, da so ankete teden pred volitvami napovedovale veliko prednost SDS zato, da bi uspavale desne volivce in aktivirale levico. Hja, potem bi se moral spomniti, da je bilo leta 2004 obratno. Da so takrat ankete izkazovale teden pred volitvami prednost LDS. Je takrat Janša zmagal zaradi uspavanega levoliberalnega volilnega telesa?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.