Urša Marn

 |  Mladina 39  |  Politika

Manj kreditiranja države

Letos bo skupni znesek doplačil dohodnine še enkrat višji kot lani

Andrej Bajuk, finančni minister

Andrej Bajuk, finančni minister
© Blaž Šunta

Davčna uprava je pretekli teden razposlala 68.599 odločb o odmeri dohodnine za leto 2007 zavezancem, ki so oddali ugovor na informativni izračun ali pa so do konca junija sami oddali napoved za odmero dohodnine, ker informativnega izračuna od davčne uprave niso dobili. Gre za prvi del odločb o odmeri dohodnine. Ostalim 42.239 zavezancem bo davčna uprava odločbe izdala v prihodnjih tednih, a najpozneje do konca oktobra. Skupaj bo torej davčna uprava do konca oktobra izdala 110.838 dohodninskih odločb.
Davčna uprava je do konca maja zavezancem na dom poslala 1.012.993 informativnih izračunov. Od zavezancev, ki informativnih izračunov niso prejeli, je davčna uprava do konca junija dobila 33.838 dohodninskih napovedi. Po zakonu so namreč zavezanci dolžni sami oddati dohodninsko napoved, če od davkarije niso dobili informativnega izračuna, pa so njihovi obdavčljivi dohodki v letu 2007 presegali 2800 evrov oziroma so poleg pokojnine prejeli še več kot 80 evrov dohodkov. Če od 110.838 zavezancev odštejemo 33.838 tistih, ki so sami vložili napoved, pridemo do številke 77.000. Gre za število zavezancev, ki so na prejeti informativni izračun pred poletjem vložili ugovor. Če njihovo število preračunamo v odstotke, ugotovimo, da je ugovor vložilo 7,6 odstotka vseh zavezancev, ki so prejeli informativni izračun. Podatka o tem, koliko od 77.000 ugovorov je bilo vsaj deloma upravičenih, na davčni upravi nimajo. Pomenljiv je podatek, da se je kar tri četrtine ugovorov nanašalo na podatke o vzdrževanih družinskih članih.
A po mnenju davčnega svetovalca in nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za finance Darka Končana je skupno število ugovorov nizko, če ga primerjamo z nekaterimi drugimi razvitimi evropskimi državami, še posebej, ker smo šele v prvem letu izvajanja novega sistema. Precej bolj zoprno bo, če bo delež ugovorov tudi v drugem letu izvajanja novega sistema ostal blizu desetim odstotkom. Poudarja tudi, da za napačne informativne izračune pri zavezancih z vzdrževanimi družinskimi člani ni mogoče kriviti davčne uprave, saj je ta izračune naredila na podlagi podatkov iz uradnih evidenc ter podatkov o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih, ki so jih davčni upravi do konca januarja letos posredovali delodajalci. Seveda ni nujno, da so vsi delodajalci podatke posredovali v roku, torej do konca januarja. Poleg tega je treba upoštevati, da nekateri zavezanci olajšave za vzdrževane družinske člane niso uveljavljali med letom ali pa so način uveljavljanja olajšave spremenili tako, da je zanje ugodnejši. Posledica tega je bila, da se podatki v informativnih izračunih davčne uprave niso ujemali z dejanskim stanjem, zavezanci pa so vložili ugovore. A četudi ne gre za krivdo davkarije, bi bilo dobro, da bi zakonodajalec glede na veliko število ugovorov, povezanih z vzdrževanimi družinskimi člani, razmislil, kako je sistem na tej točki mogoče še izboljšati.
Od 68.599 zavezancev, ki jim je davčna uprava odločbe izdala pretekli teden, je 48.212 ali 70,3 odstotka takšnih, ki jim bo država del denarja vrnila (na bančne račune ga je nakazala že 25. septembra), 17.433 ali 25,4 odstotka je zavezancev, ki morajo dohodnino še doplačati, 2.954 ali 4,3 odstotka pa je zavezancev brez vračila ali doplačila dohodnine. Omenjenim 48.212 zavezancem bo država skupaj vrnila 19.595.677,75 evra davka, od 17.433 zavezancev pa pričakuje 6.858.214,19 evra doplačil. Povprečni znesek vračila tako znaša 406,45 evra, povprečni znesek doplačila pa 393,40 evra.
Dosedanji podatki tudi kažejo, da bo pri dohodnini za leto 2007 razlika med vračili in doplačili bistveno manjša kot v prejšnjih letih, kar prispeva k stabilnosti javnofinančnih sredstev, ki jo od svojih članic zahteva EU. Pomembno je tudi, da bo skupni znesek doplačil dohodnine za leto 2007 še enkrat višji, kot je bil za leto 2006. Čeprav se to na prvi pogled zdi slaba novica, je v resnici dobra. Pomeni namreč, da so davčni zavezanci lani v precej manjši meri brezobrestno kreditirali državo. Za primerjavo povejmo, da so skupna vračila pri dohodnini za leto 2006 znašala 217 milijonov evrov, skupna doplačila pa 63,3 milijona evrov. Razlika med vračili in doplačili za leto 2006 je torej znašala 153.699.461 evrov v korist izplačil oziroma 136,6 evra na zavezanca, kar pomeni, da se je povprečna mesečna akontacija na zavezanca razlikovala za 11,4 evra. Precej drugačna je slika za dohodninsko leto 2007. Po podatkih davčne uprave, ki jih bo treba še dopolniti z zneski iz jeseni izdanih odločb, naj bi skupna vračila znašala 119,5 milijona evrov, skupna doplačila pa 122,5 milijona evrov. Razlika med vračili in doplačili za leto 2007 naj bi torej znašala 2.949.109 evrov v korist doplačil oziroma okoli 2,91 evra na zavezanca, kar pomeni, da se je povprečna mesečna akontacija dohodnine na zavezanca razlikovala za okoli 0,24 evra. Povedano drugače: v letu 2006 je bila povprečna mesečna razlika pri akontacijah kar 47,5-krat večja v primerjavi z letom 2007.
Po novem sistemu ima zavezanec na voljo tudi več varovalk: poleg ugovora zoper informativni izračun ima namreč tudi pravico do pritožbe na dohodninsko odločbo. Pritožbo je mogoče vložiti v 15 dneh od dneva prejema dohodninske odločbe. Tako kot za ugovor tudi za pritožbo ni treba plačati upravne takse, kar pa ne pomeni, da se je s pritožbo mogoče izogniti plačilu davka, saj vložitev pritožbe več ne zadrži izvršitve. Zavezanec mora torej kljub morebitni pritožbi davek plačati v 30 dneh od dneva vročitve odločbe.
Pismonoša bo odločbo, ki je ne bo mogel izročiti naslovniku, pustil na poštnem uradu. Če zavezanec ponjo ne bo prišel v 15 dneh, bo šteta za vročeno, tako da se bo tudi pri teh pošiljkah po 15 dneh začel iztekati pritožbeni rok.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.