Jure Erznožnik

25. 9. 2008  |  Mladina 39  |  Svet

Milijonske odkupnine somalijskim piratom

Resolucija ZN omogoča prenos jurisdikcije za boj proti oboroženim napadom v ozemeljskih vodah Somalije na zainteresirane države

Varnostni svet Združenih narodov je 2. junija letos v pičlih 25 minutah soglasno sprejel resolucijo št. 1816, ki tujim trgovskim in vojaškim ladjam ter letalom civilnega in vojaškega letalstva dovoljuje protipiratsko delovanje v somalijskih ozemeljskih vodah, ki segajo 200 navtičnih milj od obale Somalije v Indijski ocean. Civilna plovila naj opazujejo dogajanje in obveščajo o morebitnih sumljivih okoliščinah, v katerih bi se znašle ladje trgovske mornarice njihovih in prijateljskih držav, vojaška morska in zračna plovila pa bodo v teh primerih proti napadalcem uporabila sredstva ustrahovanja in celo vojaško silo. V postopku priprave besedila resolucije so imeli v zvezi s tem svojevrstnim precedensom nekaj zadržkov le Libija, Indonezija, Kitajska, Vietnam in Južna Afrika, zahtevali so jasno dikcijo resolucije, da mora vsak posamezen poseg odobriti prehodna somalijska vlada, da ukrepi ne smejo trajno posegati v določila mednarodnega pomorskega prava in, ker so sprejetje predlagale ZDA in Francija, da se mora resolucija nanašati izključno na ozemeljske vode Somalije.
Ta, kot Francija velika, a povsem obubožana vzhodnoafriška država z 10 milijoni prebivalcev, za katero so na lestvici, kar zadeva višino bruto domačega proizvoda na prebivalca (600 ameriških dolarjev), le Gvineja Bissau, Burundi, Liberija, Demokratična republika Kongo in Zimbabve, v svojih ozemeljskih vodah ni sposobna zagotavljati varnosti tujim trgovskim, humanitarnim in ribiškim plovilom ter zasebnim jahtam. Zato jih vse pogosteje napadajo in ropajo pirati, vse številnejše so tudi ugrabitve posadk in potnikov, za katere pirati zahtevajo milijonske odkupnine. Besedilo resolucije sicer priznava suverenost, ozemeljsko celovitost, politično neodvisnost in enotnost Somalije, hkrati pa zaradi nezmožnosti somalijskih oblasti, da bi vzpostavile učinkovito preprečevanje oboroženih napadov piratov na tuja plovila v ozemeljskih vodah pred lastno obalo in na odprtem mednarodnem morju, spodbuja tiste države, katerih ladjevje uporablja te morske poti, naj si medsebojno pomagajo pri obveščanju in zatiranju pojava sodobnega piratstva. Po diplomatskih poteh, tako resolucija, morajo o posameznih dogodkih obveščati tudi Združene narode. Čeprav resolucija neposredno ne govori o uporabi vojaške sile, smejo vpletene države uporabiti »vsa razpoložljiva sredstva« za preprečevanje piratstva in oboroženih ropov, še več, prehodnim somalijskim oblastem so dolžne pomagati pri odkrivanju, preiskavi in kazenskem pregonu storilcev, v nekaterih primerih lahko somalijskim storilcem sodijo celo na svojem ozemlju.

NEMOČNA DRŽAVA

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.