Deja Crnović

 |  Mladina 40

Ali je etični kodeks potreben?

Vlada Boruta Pahorja še ne ve, ali ga bo imela

Miha Brejc etičnega kodeksa Janševe vlade ni ravno upošteval

Miha Brejc etičnega kodeksa Janševe vlade ni ravno upošteval
© Borut Peterlin

Ob začetku delovanja je vlada Janeza Janše podpisala etični kodeks, s katerim so se še posebej zavezali k delovanju v skladu »s temeljnimi vrednotami spoštovanja človekovega življenja in dostojanstva, svobode, poštenja, pravičnosti, solidarnosti in domoljubja«. Med drugim so se zavezali, da se bodo izogibali konfliktu interesov, da ne bodo opravljali pridobitnih dejavnosti ter da bodo zavračali usluge, privilegije in darila. Predvsem pa so s kodeksom podpisali, da bodo v primeru kršitve odstopili s položaja.
A kot vemo, se prejšnja vlada kodeksa ni držala prav navdušeno. Takratni minister za promet Janez Božič je skupaj s sinom in državnim sekretarjem izpit za čoln opravil v Ljubljani, čeprav ga morajo vsi ostali državljani v Kopru. Minister za obrambo Karl Erjavec je z ženo prečkal mejo na vojaškem delu brniškega letališča, ne pa na civilnem, in s tem storil prekršek. Kasneje naj bi na njegovem ministrstvu službo dobila žena takratnega v. d. direktorja policije. Jernej Pavlin je kot vladni predstavnik za odnose z javnostmi izdal »navodilo za komuniciranje« z Mladino, v katerem je komuniciranje bolj kot ne odsvetoval (in kasneje za to odstopil). Evropski poslanec Mihael Brejc je kot asistentko zaposlil svojo hčerko, ki je hkrati žena ministra Gregorja Viranta, a je Brejc pri vprašanju spoštovanja kodeksa, ki ga je pripravil njegov svak, dejal, da je evropski in ne slovenski poslanec, torej ni podpisnik kodeksa.
O morebitnem podpisu kodeksa smo vprašali SD. »Za Socialne demokrate je ključno, da vlada in njeni ministri dosledno spoštujejo najvišje pravne norme, da so zgled spoštovanja moralnih načel in vrednot. Ali bo nova vlada podpisala etični kodeks, bo predmet dogovora po njenem formiranju. Ključno je, da se vlada in ministri ravnajo po etičnih načelih, drugotnega pomena pa je, ali in kje je to zapisano,« je povedala Špela Vovk, predstavnica za odnose z javnostmi.
Kodeks v prejšnjem mandatu očitno ni zalegel. Bo v prihodnjem morda dovolj Pahorjeva beseda?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.