Deja Crnović

 |  Mladina 41

O čem lahko pišejo komentatorji

Ali je opredeljevanje do kandidatov pred volitvami res slovenska posebnost?

Grims - politična opredelitev urednika je slovenska posebnost, New Yorker - izberimo Obamo

Grims - politična opredelitev urednika je slovenska posebnost, New Yorker - izberimo Obamo

V novi ponedeljkovi oddaji Polemika, ki je nasledila Vroči stol z Vladimirjem Voduškom, naj bi bili ta teden gostje polemizirali o sestavi nove vlade. Čeprav trije prisotni morebitni ministri podrobnosti niso želeli izdati, je Branko Grims iz SDS dobil priložnost, da je ponovno okrcal nesproščene slovenske medije: »Trdim, da je v nekaj zadnjih številkah prihajalo celo do stvari, ki z nekimi evropskimi normami niso več združljive. Tisto, kar je bilo objavljeno v Delu, je že šlo čez mejo sovražnega govora. V osrednjem slovenskem časopisu pa je v uvodniku glavni urednik dobesedno pozival, kako voliti oziroma proti komu voliti in kaj po njegovi oceni je treba storiti. To pa je resnično slovenska posebnost.« Grimsova trditev se je domnevno nanašala na zadnji uvodnik urednika Dela Darijana Koširja, naslovljen Sprememba, v katerem je zapisal: »Slovenija potrebuje spremembo oblasti. Utemeljitev je preprosta: sedanja vladajoča koalicija zapušča državo v bistveno slabšem stanju, kot jo je pred štirimi leti ob velikih upih volivcev dobila v upravljanje.«
Je takšno opredeljevanje res slovenska posebnost? Docent na FDV dr. Marko Milosavljević pravi, da je za časopise v ZDA značilno, da eksplicitno podprejo kandidate na predsedniških, pa tudi na lokalnih volitvah ali volitvah v kongres. Pri tem tako imenovani endorsement včasih napišejo lastniki, včasih pa gre za samostojno odločitev uredništva, katerega kandidata bo časopis podprl. Endorsement je najpogosteje objavljen nekaj tednov pred volitvami na prvi strani. New York Times in Newyorker sta tako nedavno podprla Baracka Obamo.
Podobno je v Veliki Britaniji. Sun si je konec osemdesetih let celo lastil zasluge za zmago konservativke Margaret Thatcher, saj jo je v predvolilni kampanji zelo agresivno podpiral. Naklonjenost neki politiki in stranki ni vedno trajna, Sun je na primer sredi devetdesetih let podprl Tonyja Blaira in laburiste, nekateri mediji pa vseeno vztrajno podpirajo isto usmeritev. Tako je za Telegraph že od 19. stoletja značilno, da so vsi njegovi komentarji naklonjeni britanski konservativni stranki.
»Če novinar ali urednik pred volitvami v komentarju zapiše, da so potrebne spremembe, ali če zapiše, da je vladajoča politika uspešna in bi morala dobiti še en mandat, to sodi v konceptualni okvir komentarja. Izražanje mnenj, kritika in opredeljevanje so pač bistvo komentarja,« še dodaja Milosavljević.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.