Površni Jambrek

Ankete in volilni izid

Peter Jambrek

Peter Jambrek
© Borut Krajnc

V zadnji oddaji Intervju, ki jo na nacionalni televiziji že leta ureja in vodi Lado Ambrožič, je bil gost dr. Peter Jambrek, predsednik Zbora za republiko in protagonist ustanavljanja zasebnih visokošolskih zavodov.
O nasprotju med ugotovitvami zadnjih objavljenih anket pred volitvami in volilnim izidom je povedal: »Mislim, da je Pop TV sproti merila že po tem, ko je bilo zadnji teden prepovedano objavljati rezultate anket; te ankete so se še vedno izvajale, ampak so ostajale v zaprtih kuvertah. Ampak mene so dosegli nekateri, na primer sporočila, da je tako ali tako stanje po teh anketah ...« Ni najbolj jasno, kakšne zaprte kuverte je imel v mislih Jambrek, saj na Pop TV v tednu pred volitvami razpoloženja javnosti niso merili. Merili pa so ga pri Ninamedii (za Mladino) in Valiconu ter ugotovitve objavljali na svojih spletnih straneh, rezultati podobne ankete pa so bili v petek pred volitvami objavljeni tudi na spletni strani Dnevnika.
Jambrek si je poleg te privoščil še najmanj eno netočnost. Na vprašanje, zakaj je levičarska civilna družba tokrat bolje opravila svoje delo od desničarskega Zbora za republiko, je odgovoril, da so levičarji zgolj uspešno posnemali aktivnosti zbora pred štirimi leti, in dodal, da tako uspešni spet niso bili, saj je na prejšnjih volitvah SDS zmagala z občutno prednostjo, leta 2008 pa so volitve pokazale »v resnici popolno izenačenje - 0,60 odstotka razlike med obema strankama, ki sta merili moči za mandatarstvo in za oblikovanje vlade«. Končni uradni izid je pokazal še enkrat večjo razliko, kot jo vidi Jambrek, točno 1,19 odstotka ali 12.513 glasov razlike med SD in SDS.
Za pojasnilo smo poprosili tudi Petra Jambreka, a na vprašanja ni želel odgovoriti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.