Borut Mekina

 |  Mladina 41

Kanadski premier prepisoval

A je odstopil vsaj tekstopisec, v Sloveniji pa veljajo drugačna pravila

Predsednik kanadske vlade Stephen Harper je leta 2003, ko je bil še v opoziciji, v parlamentu govoril o razlogih, zaradi katerih bi se po njegovem Kanada pri ameriškem napadu na Irak morala priključiti tako imenovani »koaliciji voljnih«. Bil je odločen, natančen in prepričljiv v argumentaciji. »V interesu svetovnega miru in regionalne stabilnosti je, da skupnost narodov zahteva vdajo Iraka,« je vzklikal Harper. Ta mesec je prišlo na dan, da je bil govor prepisan. Skorajda identičen nastop je pred tem imel avstralski premier John Howard, ki je nato, drugače kot kanadski voditelji, deželo tudi povedel v napad na Irak. Harper je prepisal več kot polovico Howardovega govora.
Plagiat so odkrili v kanadski liberalni stranki, potem ko so, kot pravijo, povsem po naključju iskali vzporednice s politiko ameriškega predsednika Busha. V Kanadi je namreč na vrhuncu kampanja pred volitvami, ki bodo 14. oktobra. V liberalni stranki so zahtevali, da konservativci Harperja, ki se sedaj prodaja za retorično spretnega in suverenega voditelja, zaradi plagiatorstva kar izključijo iz stranke. Zadrego je delno rešil šele njegov tekstopisec - priznal je intelektualno krajo in odstopil. Dejal je, da je prepisoval zaradi časovne stiske, za prepisovanje pa njegovi nadrejeni in sedanji kanadski premier menda niso vedeli.
Premier Janeza Janša, ki je prepisal sedem odstavkov iz govora Tonyja Blaira, odgovornosti za plagiatorstvo (še) ni prevzel. Ravno nasprotno, Janša ves čas trdi, da je sam avtor slavnostnega govora ob 15. obletnici osamosvojitve, čeprav je očitno, da je nekatere najodmevnejše misli ukradel. Janša je molčal tudi ves čas Večerove kampanje, ko je časopis meril popularnost njegove prepisane izjave. In tudi ko so ga bralci izbrali, se je odpeljal v Maribor na podelitev nagrade bob leta in dovolil, da sta mu odgovorni urednik in direktor Večera čestitala za tujo misel.
Ta teden je eden od idejnih vodij desnice, predsednik Zbora za republiko Peter Jambrek, v intervjuju na RTV Slovenija dejal, da je Janša politik, ki prevzema odgovornost. »Janez Janša je v resnici močna osebnost, ki je v pozitivnem smislu pripravljena prevzeti osebno odgovornost za zadeve...« Janez Janša je bil po Jambrekovem mnenju tudi najvidnejši politik tega mandata, saj je na »zelo neformalen način prevzemal javno odgovornost pred mediji, pred volivci in tako naprej...« Smo morda spregledali kakšno opravičilo?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.