Deja Crnović

 |  Mladina 41

Radodarni farani

Za obnovo učilnic naj bi cerkvi podarili 60.000 evrov

Župnišče Dobova

Župnišče Dobova
© Matej Leskovšek

Nedavno se je župnijski urad Dobova, ki sicer sodi k celjski škofiji, na svoje farane obrnil z morda nekoliko optimistično prošnjo. Ker bodo v Dobovi obnavljali župnijske prostore, morajo do konca leta zbrati 60.000 evrov. Do sedaj so z darovi posameznikov že zbrali nekaj manj kot 2000 evrov, nekaj sredstev naj bi imeli še od prej, vseeno pa računajo, da bodo preostala sredstva zbrali zgolj z nabirkami. Dela sicer že tečejo, obnovili bodo veroučne učilnice, postavili so nekaj novih notranjih zidov, prestavili garažo, vgradili nova okna, na novo uredili električno napeljavo. Po veroučnih prostorih nameravajo napeljati centralno kurjavo, povsem na novo bodo uredili dva WC-ja, nove učilnice bodo tudi ozvočili.
Gre torej za precej zahteven projekt, zato smo župnijskega upravnika Mateja Dečmana vprašali, kako to, da so se takega zalogaja lotili, še preden so zbrali vsa sredstva. Kot pravi Dečman, niso pretirano zaskrbljeni, saj so pred leti obnavljali fasado in streho cerkve, kar jih je stalo precej več, pa jim je z nabirkami vseeno uspelo zbrati vsa potrebna sredstva. Z izvajalci so se tudi dogovorili, da bodo stroške dela poravnali do konca leta, nekaj pa verjetno še drugo leto. »Seveda so pred vsakim večjim projektom velike obljube premožnejših faranov, zaradi katerih se potem sploh odločimo, da bomo projekt izpeljali. A velikokrat se zgodi, da obljube ostanejo neizpolnjene in da največ prispevajo prav preprosti ljudje, ki darujejo po svojih zmožnostih,« pravi Dečman, ki je v dobovski župniji dobro leto. Tako člani župnijskega pastoralnega sveta te dni po Dobovi zbirajo prostovoljne prispevke.
Župnija sicer šteje približno 3000 faranov, to pomeni, da bi stroške zagotovo pokrili s prispevki po 20 evrov, a Dečman opozarja, da je v to številko vključenih tudi veliko otrok in študentov, ki ne morejo darovati.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.