Borut Mekina

 |  Mladina 41

Godino so degradirali

Mariborska univerza hoče postati najboljša

Dr. Vesna Godina

Dr. Vesna Godina
© Borut Krajnc

Dr. Vesna V. Godina, znana socialna antropologinja, ima na ljubljanski univerzi, na FDV, status izredne profesorice, med študenti pa je precej priljubljena. Ob zadnji študentski anketi, s katero so ocenjevali njeno delo, je dobila oceno 4,4 od skupno 5. Elokventna, kritična in vsaj po objavah in prisotnosti v medijih sodeč produktivna profesorica pa po merilih, ki veljajo na mariborski univerzi, ni ravno najboljša. Potem ko so na mariborski univerzi zaradi »nesposobnosti« odpustili ravno tako priljubljenega sociologa dr. Andreja Fištravca, je službo skorajda izgubila še Godina. Konec avgusta je od Univerze v Mariboru prejela pravnomočno odločbo »o prekinitvi delovnega razmerja zaradi razloga nesposobnosti«, kasneje pa so senatorji Godino obdržali v službi, le da ima po novem naziv docentka in ne več izredna profesorica.
Kot je povedala Godina, naj bi bila mariborska univerza obsedena s tem, da hoče priti na seznam najboljših univerz, to pa želi doseči z znanstvenimi objavami, ki jih v indeks Web of Science zavede ameriško podjetje Thomson Reuters. Za dosego tega cilja naj bi univerza z vsemi sredstvi pritiskala na zaposlene, da te objave proizvajajo. Formalno sicer na mariborski univerzi menda nimajo bistveno strožjih meril za habilitacijo kot na ljubljanski, toda senatorji imajo na koncu diskrecijsko pravico, da se odločijo po svoje in upoštevajo le določeno vrsto objav.
Njihova diskrecijska pravica pa odpira vrata tudi teoriji zarote, po kateri naj bi jo Fištravcu in Godini univerza zagodla zato, ker sta ob volitvah dekana na mariborski filozofski fakulteti predstavljala alternativni tabor kasneje izvoljenemu dr. Marku Jesenšku. Ravno Fištravec si je s skupino drugih delavcev fakultete prizadeval, da bi novo fakulteto vodila Godina. Tudi Godina pravi, da je nazadnje privolila v nižji, docentski naziv ravno zato, »ker so mi ljudje iz vrhov univerze povedali, da me bodo vrgli iz službe, ker grem nekaterim na živce, zato je edina rešitev, da zaprosim za nižji naziv, ki mi ga ne bodo mogli odreči«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.