Upanje krščanske opcije

Kaj so pridobile male stranke, ki so paktirale z velikimi?

V začetku leta smo popisali združevanje malih, zunajparlamentarnih strank z večjimi, parlamentarnimi, za potrebe volitev. Takrat smo zapisali, da so načini združevanja ali sodelovanja različni, cilj pa bolj ali manj enak - zagotoviti poslanski stolček vsaj predsedniku male stranke. Na naše pisanje se je takrat od predsednikov treh malih strank (AS, KSS in SMS) odzval le Franci Kek, nekdanji predsednik Aktivne Slovenije (AS), ki se je integrirala v Zares in ne obstaja več. Protestiral je, da cilj stranke AS ni zgolj poslanski mandat zanj, pač pa blaginja stranke. Prav Kek, ki je imel na voljo izbiro volilnega okraja, je imel od vseh treh predsednikov malih strank najlažjo pot v parlament in bo prihodnja štiri leta poslanec.
Poslanski mandat se obeta tudi predsedniku Krščanskih socialistov Slovenije (KSS) Andreju Magajni, ki je bil poslanec že v prvem sklicu državnega zbora. Na listi SD sta kandidirala zgolj dva člana KSS, Magajna pa se je uvrstil na šesto mesto v volilni enoti Ljubljana Center in je prvi v čakalni vrsti, če se kak novopečeni poslanec SD iz te enote preseli v vlado. Kandidata sta kar dva, Andreja Černak Meglič je kandidatka za ministrico za delo, Franci Križanič pa bo skoraj zagotovo postal finančni minister. Magajna, obljublja, da bo, če postane poslanec, »promoviral predvsem vrednote in program KSS in krščanski socializem«. Potem ko se ne NSi ne KDS ni uspelo prebiti v parlament, bo Magajna edini poslanec, KSS pa edina stranka v parlamentu, ki nagovarja predvsem kristjane. Če Magajna zares postane poslanec, bo najmanj tretjino svoje plače odvajal na račun stranke. Edini predsednik male stranke, ki mu ni uspelo postati poslanec, je predsednik SMS Darko Krajnc, ki je kandidiral na skupni listi SLS in SMS. Po končnih neuradnih podatkih mu je zmanjkala desetinka odstotka glasov, da bi se v svoji volilni enoti na listi SLS in SMS prebil na drugo mesto, pa še potem bi postal poslanec le, če bi v koalicijo levi trojček vzel SLS in bi Radovan Žerjav spet postal prometni minister. V parlament pa ni bil izvoljen niti en član SMS. Kljub temu Krajnc meni, da se poslanska skupina glede na skupno predvolilno listo po zakonu v prihodnjih štirih letih lahko imenuje le »poslanska skupina SLS in SMS«, slednja pa je »parlamentarna stranka brez poslanca«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.