Borut Mekina

 |  Mladina 41

Težak sestop z oblasti

Vlada v odhajanju izkorišča še zadnje seje za dodatno zaposlovanje in nagrajevanje politično zaslužnih

Tudi predsednica SDS Celje Urška Toplak, v sredini med predsednikom Evropske komisije Josejem M. Barrosom in Janezem Janšo, je dobila službo. In še stanovanje. Pomagala je pri predsedovanju Evropski uniji.

Tudi predsednica SDS Celje Urška Toplak, v sredini med predsednikom Evropske komisije Josejem M. Barrosom in Janezem Janšo, je dobila službo. In še stanovanje. Pomagala je pri predsedovanju Evropski uniji.
© Matej Leskovšek

Urška Toplak je majhna zgodba o uspehu. Ena v mozaiku mnogih. S še toplo diplomo v roki je pred približno letom dni dobila službo na Uradu vlade za komuniciranje. V okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU jo je urad vlade zaposlil kot »svetovalko« do konca letošnjega avgusta. Sreča se ji je nato nasmehnila še enkrat, ko ji je urad septembra službo za določen čas podaljšal zaradi starševskega dopusta druge zaposlene, ki jo sedaj nadomešča. Očitno se je Toplakova izkazala za marljivo in vrlo delavko, saj njena zadnja plača v višini 1705 evrov bruto vključuje tudi 20-odstotni dodatek za delovno uspešnost zaradi povečanega obsega dela. In aktualna vlada v odhajanju, ki bo sedaj zaposlila več kot 100 novih uradnikov zaradi »kadrovske podhranjenosti« v državni upravi, ali pa, ker je treba nagraditi tiste zaslužne, ki so se med predsedovanjem EU še posebej izkazali, je imela gotovo v mislih tudi njo.
Mlada Urška Toplak ni le marljiva in uspešna delavka, trenutno je celo nenadomestljiva. Julija letos ji je namreč vlada na podlagi 23. člena stanovanjskega pravilnika dodelila službeno stanovanje v Ljubljani, ta člen stanovanjskega pravilnika pa določa, da se službeno stanovanje za »nujne službene potrebe« dodeli, če »je delo zaradi znanja in izkušenj delavca nenadomestljivo za opravljanje dejavnosti organa«, če gre za strokovnjake določenih vrst, za katere je izkazano pomanjkanje v organih, če uslužbenci delajo pri ključnih projektih ob bistveno povečanem obsegu dela uslužbenca ali če gre za deficitarne poklice. Urškin hiter karierni vzpon ima na koncu le eno majhno hibo: ni prav jasno, kaj Urška vsak dan počne in s čim se je tako izkazala. Rahlo neprepričljivo so nam iz Urada vlade za komuniciranje odgovorili, da »Urška Toplak opravlja naloge, ki zahtevajo celodnevno prisotnost v službi«. In pa, da med njene »naloge sodi dnevno spremljanje poročanja domačih in tujih medijev ter koordiniranje dela služb za odnose z javnostmi v ministrstvih«. Da čez dan bere časopise, verjamemo, ne verjamemo pa, da zmore mlada Urška sama koordinirati dela služb za odnose z javnostmi.

Nagrajevanje zaslužnih

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.