Marjan Horvat

 |  Mladina 42

Je Sanader prepisoval?

Nenavadna podobnost koalicijskih pogodb

Dva plagiatorja

Dva plagiatorja
© Matej Leskovšek

Če politika zasačijo, da je prepisoval od drugega, se znajde v pasti. Ko so mediji v začetku tega meseca razkrili, da je Stephen Harper, kanadski premier, leta 2003 od avstralskega premiera preplonkal razloge za vključitev Kanade v »koalicijo voljnih«, je odgovornost prevzel njegov tekstopisec. Janez Janša se po razkritju plagiata ljudstvu ni opravičil.
Očitno pa tudi vlade lahko prepisujejo druga od druge. Zanimivo je primerjati koalicijsko pogodbo strank Janševe vlade s koalicijsko pogodbo, ki jo je lani HDZ Iva Sanaderja podpisala z vladnimi strankami. Tri alineje v obeh pogodbah so domala identične, najdemo jih v uvodnem delu, med načeli, na katerih bosta temeljila »organizacija in delovanje vlade«. Stranke obeh vlad se zavezujejo za »vodenje z zgledom«, določajo »merila za personalno sestavo vlade« in opredeljujejo »organizacijo in procese v vladi«, razlike so malenkostne, posamezne določbe pa so nanizane v istem zaporedju in zapisane v enaki dikciji. Razlika med pogodbama v razdelku »vodenje z zgledom« je le v tem, da so se slovenske podpisnice koalicijske pogodbe zavezale za sprejetje etičnega kodeksa za člane vlade po britanskem zgledu, Sanaderjeva koalicija pa bo »ravnala skladno s pozitivnimi predpisi R Hrvaške in tudi priporočili in najboljšimi praksami demokratičnih držav«.
Podobnosti v pogodbah so morda naključne, morda je Janša posodil izvod svoje koalicijske pogodbe sobojevniku v »črni« Internacionali evropskih krščansko-ljudskih strank, morda pa sta oba prepisovala od katere izmed zahodnoevropskih sestrskih političnih strank, kjer imajo že bolj utrjeno demokracijo in izkušnje s koalicijami. K temu nas navaja tudi prebiranje koalicijske pogodbe pokojnega hrvaškega premiera Ivice Račana in osnutka koalicijske pogodbe, ki so ga te dni pripravili Pahorjevi Socialni demokrati, kjer teh alinej ni.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.