Deja Crnović

 |  Mladina 43

Kraljičini prostori za osvežitev

Kje je bivala kraljica in molk nasprotnikov monarhije

Njeno veličanstvo - kraljica Elizabeta II.

Njeno veličanstvo - kraljica Elizabeta II.
© Matej Leskovšek

Slovenijo je obiskala kraljica. Britanski mediji so se zabavali predvsem s tem, da je kraljica Elizabeta II. s svojim obiskom v Sloveniji povzročila »oblačilno krizo«, saj v Ljubljani, po njihovih nerodnih zapisih glavnem mestu nekdanje sovjetske komunistične države, ni bilo mogoče dobiti nobenega fraka več, slovenski hotelirji in gostinci pa so se bolj ukvarjali s tem, kako izpolniti visoke kraljičine zahteve in pričakovanja glede bivanja. Zanjo so na primer v Lipici preuredili sobo, kjer bi se lahko osvežila in na kratko odpočila, podobno sobo so uredili tudi za predsednika države Danila Türka. V sobi so posteljo zamenjali s sedežno garnituro, namestili večje ogledalo, drugačne zavese, »vendar vse zelo skromno in v skladu s priložnostjo«, kot je povedal Matjaž Pust, direktor Kobilarne Lipica. Manj dela so imeli v Grand hotelu Union v središču Ljubljane, kjer so zgolj preuredili nekaj sob v delovne. »Kraljevi par je bival v prostornem predsedniškem apartmaju, ki ima zares lep pogled na staro mestno jedro in ljubljanski grad. Apartma je velik 140 m2, ima tri spalnice, večji dnevni prostor, sprejemnico oziroma jedilnico in tri kopalnice. Nobenega od teh prostorov, kopalnic oziroma sanitarij nismo nič preurejali,« je sporočila Renata Balažic, direktorica prodaje in marketinga v tem hotelu.
Prav sanitarije za kraljico so ena tistih banalnosti, ki najbolj zabavajo britanske medije in javnost.
Nedavno je pevec in kitarist britanske skupine Oasis Noel Gallagher priznal, da je na posebnem stranišču, ki je namenjeno izključno kraljici Elizabeti II., in stoji v premierovih prostorih na Downing Streetu v Londonu, pred leti snifal kokain. Humorist Alan Davies pa je v oddaji QI razkril, da je njegov znanec po obisku kraljice v nekem angleškem mestecu, kjer so ji prav tako morali zagotoviti posebne sanitarije, s straniščne školjke pobral sramno dlako, ki jo še danes hrani v škatlici za vžigalice.
Kako je bilo s »prostori za osvežitev« pri nas, so pojasnili v protokolu: »Protokol RS vedno zagotovi primerne prostore za osvežitev, kadar je to potrebno. Tako smo na primer primerne prostore zagotovili tudi na slovesnosti ob vstopu Slovenije v schengensko območje. Prireditev je potekala na mejnem prehodu Škofije, kjer obstoječe toalete niso bile primerne. Podobno smo storili v kobilarni Lipica, kjer primernih prostorov za osvežitev ni bilo.«
Čakamo torej prve anekdote, povezane s kraljičinim obiskom, in pa morda koga, ki bo tudi javno opozoril na družbeni anahronizem britanske monarhije. Ker izvoljeni poslanci v britanskem parlamentu ne smejo razpravljati o kraljici ali monarhiji, so kakršnekoli debate o tem, ali sodobna zahodna demokracija potrebuje tudi dvor, odvisne izključno od javnosti. To, da se ob vsaki večji prireditvi angleškega dvora zberejo tudi antimonarhisti, smo v Sloveniji očitno pozabili. Zaspali so tudi naši anarhisti ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.