Marjan Horvat

 |  Mladina 43

Politična trgovina s pravico do splava

Britanski parlament naj bi liberaliziral zakon o prekinitvi nosečnosti, a kaže, da je Brownova vlada popustila

Zakon, ki ureja pravico do splava na britanskem otoku, je bil sprejet leta 1976 in posodobljen leta 1990, vendar na Severnem Irskem ne velja. Tam je še vedno v veljavi ureditev iz leta 1861, ki splav prepoveduje, razen če je ogroženo življenje matere. Zato v severnoirskih bolnišnicah opravijo legalno na leto le okoli 80 splavov, 2000 žensk iz te pokrajine, torej 40 na teden, pa mora poiskati pomoč na Otoku. Prizadevanje feministk doslej ni obrodilo sadov, saj je severnoirska vlada, nekatere ženske ji pravijo »talibanska«, doslej preprečila vse poskuse iz Londona, da bi se zakon o pravici do splava uveljavil na Severnem Irskem. Tako naj bi minule dni v britanskem parlamentu odločali o liberalizaciji in hkrati uveljavitvi zakona na Severnem Irskem. Audrey Simpson, direktorica vplivne severnoirske Zveze za načrtovanje družine, je nedavno izrazila pričakovanje, da »se bodo westminstrski poslanci zmožni upreti pritiskom in bodo sprejeli dopolnila k zakonu, saj zastopajo tudi interese severnoirskih žensk«. Toda nad morebitno odločitvijo parlamenta se zgrinja temna senca. Ne le zato, ker se vse največje politične stranke na Severnem Irskem, nacionalisti in unionisti, in obe cerkvi, protestantska in katoliška, strinjajo z dosedanjo ureditvijo pravice do splava, ampak tudi zato, ker so Brownovi laburisti očitno sklenili kravjo kupčijo s severnoirskimi politiki.
Predsednica spodnjega doma parlamenta, laburistka Harriet Harman, je predlog zakonskih dopolnil o splavu, ki ga je vložila njena strankarska tovarišica Diane Abbott, zaradi bojazni, da bi lordska zbornica preprečila sprejetje in bi lahko »dobili namesto naprednega še bolj omejujoč zakon o pravici do splava«, uvrstila na konec zasedanja, kar lahko pomeni tudi začasni odlog predloga. Liberalec Evan Harris je to potezo laburistov označil za »sramotno« in opozoril, da je bila lordska zbornica zadnji dve desetletji naklonjena liberalizaciji pravice do splava. Emily Thornberry, prav tako laburistična poslanka, je za Guardian povedala, da je zadržano sprejela odločitev svoje strankarske kolegice Harmanove. »Želimo, da bi imele tudi ženske na Severnem Irskem pravico do splava tako kot drugod po državi, saj so vendar britanske državljanke!«. Poznavalci so prepričani, da se želi premier Gordon Brown tako oddolžiti vodilnim političnim strankam na Severnem Irskem za podporo vladi pri junijskem sprejemanju odloka o možnosti policijskega pridržanja domnevnih teroristov v zaporu do 42 dni. Takšna prepoved velja tudi na jugu irskega otoka, v Republiki Irski braniku katolištva na zahodu Evrope, kjer je splav dovoljen le, če je v nevarnosti življenje matere.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.