Deja Crnović

 |  Mladina 43

Pekarna se noče preseliti

Župan Kangler predlaga prostore bivše kaznilnice

Mariborska Pekarna

Mariborska Pekarna
© Marko Pigac

Potem ko so v Ljubljani vsaj začasno rešili vprašanje Metelkove, se z neurejenim statusom in željo po selitvi ukvarja mariborski kulturni center Pekarna, ki v nekdanjih vojaških prostorih, ki jih je občina Maribor leta 2002 dobila v last od obrambnega ministrstva, deluje že 14 let.
Kot je v navadi za takšne centre, so imeli tudi v Pekarni opraviti s sosedskimi spori, z obljubami o obnovi, nazadnje še s kulturnim programom za evropsko prestolnico kulture leta 2012. A lani je mariborski župan Franc Kangler na podlagi arhitekturnega in investicijskega načrta predlagal, da se v okviru občinskega proračuna odobrijo sredstva, s katerimi bi Pekarno obnovili. Kot je povedal Gregor Kosi iz Odbora za Pekarno, proračun mariborske občine za leto 2008 v naslednjih treh letih predvideva skupaj 6.718.495 evrov za obnovo in izgradnjo Pekarne. A nedavno si je Kangler premislil in delujočim v Pekarni predlagal, naj se preselijo v prostore nekdanje avstro-ogrske kaznilnice. »Selitev sem predlagal zato, ker želim hitro in učinkovito rešiti vprašanje Pekarne. Kot ena izmed možnosti za rešitev težave se je pokazala selitev na območje nekdanjih zaporov, zato smo to tudi predlagali. Ker je v neposredni bližini Pekarne stanovanjsko območje in ker stanovalci nasprotujejo tej aktivnosti, lahko predvidevamo, da situacije ne bomo mogli rešiti še nadaljnjih šest do deset let,« je povedal mariborski župan. Nad selitvijo v Pekarni niso navdušeni. »Selitev ni možna. Pekarna lahko obstaja le tukaj. Selitev je v praksi opustitev obnove in ukinitev Pekarne kot centra urbane kulture. Kakor da lahko vsebine nastanejo čez noč in so zadosten pogoj zanje urejeni prostori?!« meni Kosi.
Zato so v ponedeljek na spletu objavili peticijo in v prvih treh dneh jo je podpisalo 3000 podpornikov iz Slovenije in tujine. Kangler zatrjuje, da je strah pred selitvijo odveč, saj brez soglasja ne bodo ukrepali. Kosi pa je omenil, da so se nekateri posamezniki mimo Odbora za Pekarno z občino dogovarjali o selitvi. Strani se bosta prihodnje dni še enkrat sestali in skušali najti rešitev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.