Staš Zgonik

 |  Mladina 43

(Pre)velika vnema

Brez novih modelov?

Brez novih modelov?
© Matej Leskovšek

Nedavno se je v nekaterih slovenskih medijih pojavila novica, da bo Slovenija ostala brez napovedovanih novih modelov izdelkov slovitega računalniškega podjetja Apple, kot so iPhone 3G in nove različice iPoda. Razlog naj bi bil ta, da je Slovenija v svoj pravni red prenesla direktivo Evropske unije o baterijah in akumulatorjih, sprejeto septembra 2006, rok za uveljavitev katere je bil letošnji 26. september. V Sloveniji je 15. avgusta dejansko začela veljati vladna uredba o ravnanju z baterijami in akumulatorji ter odpadnimi baterijami in akumulatorji, ki v 7. členu določa, da mora izvorni proizvajalec, ki na ozemlju Republike Slovenije daje prvič v promet baterije ali akumulatorje, vgrajene v opremo pod njegovo blagovno znamko, pri načrtovanju in proizvodnji te opreme zagotoviti, da lahko končni uporabnik odpadne baterije in akumulatorje vzame iz opreme in jih nadomesti z drugimi in da so k tej opremi priložena navodila, ki prikazujejo način varnega jemanja baterij ali akumulatorjev iz opreme. Uredba naj bi veljala le za nove izdelke in ne za tiste, ki so že v prodaji.
A izkaže se, da omenjena evropska direktiva sploh ni tako stroga, kot je stroga slovenska uredba, ki naj bi to direktivo prenesla v slovenski pravni red. V direktivi 2006/66/ES je v 11. členu zapisano: »Države članice zagotovijo, da proizvajalci načrtujejo naprave tako, da se lahko odpadne baterije in akumulatorji odstranijo. Vsem napravam, v katere so vgrajene baterije in akumulatorji, se priložijo navodila, ki prikazujejo način varnega odstranjevanja.« Nobene besede o tem, da mora biti odstranjevanje baterije omogočeno končnemu uporabniku. Kot piše spletni portal Appleinsider.com, je direktiva, ki bo dejansko zahtevala »enostavno odstranitev« baterije, kar naj bi vključevalo končnega uporabnika, šele v javni razpravi in usklajevanju v Bruslju, to pa, če upoštevamo roke bruseljske birokracije, pomeni, da bo dejansko začela veljati šele čez nekaj let, prav tako pa je vanjo še vedno mogoče vnesti morebitne spremembe in izjeme.
Na ministrstvu za okolje odgovarjajo, da imajo države članice pravico uvesti strožje zahteve, kot jih postavljajo direktive. Ob tem poudarjajo, da na omenjeni člen uredbe v javni obravnavi ni bilo pripomb, tudi v času veljave uredbe pa se v zvezi z njim še ni nihče obrnil na ministrstvo. »Če se bo kaj takega zgodilo, bo MOP še enkrat preučilo direktivo in določbe naše uredbe.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.