Nagrada za arogantnost

Eno od najslabših vladnih piarovk zaposlili za nedoločen čas

Nina Orel bo po novem delala v protokolu

Nina Orel bo po novem delala v protokolu
© Borut Peterlin

Vodja odnosov z javnostmi na ministrstvu za kulturo Nina Orel bi morala po izteku mandata zapustiti delovno mesto. Tako vsaj določa zakon o javnih uslužbencih, saj je bila Orlova v delovnem razmerju, ki je lahko sklenjeno le za določen čas, in sicer najdlje za čas trajanja funkcije ministra. A Orlova odhaja, še preden se bo dokončno poslovil Vasko Simoniti, njeno novo delovno mesto pa je na ministrstvu za zunanje zadeve. Je ena izmed mnogih, ki so zadnja štiri leta preživeli s t. i. kabinetnimi zaposlitvami za določen čas trajanja mandata, pa jih je odhajajoča vlada po volitvah na hitro zaposlila v javnem sektorju za nedoločen čas.
Od tiskovnih predstavnikov ministrstev je po volitvah službo za nedoločen čas dobila tudi vodja odnosov z javnostmi na ministrstvu za pravosodje Mojca Hardi, sicer nekdanja tiskovna predstavnica poslanske skupine NSi. Vendar teh dveh primerov povolilne zaposlitve ne bi bilo pošteno enačiti. Delo Hardijeve lahko opišemo kot korektno, včasih požrtvovalno, njen odnos pa je bil do vseh medijev enak. Za delo Orlove tega ne moremo reči. Nasprotno, odnos ministrstva za kulturo do javnosti je v njenem času obveljal za šolski primer slabega odnosa do novinarjev in slabega komuniciranja z javnostjo. Tako je medijem, ki po njeni presoji niso bili »pravi«, ki so bili na »črni listi«, odgovore na novinarska vprašanja dosledno pošiljala zadnji dan osemdnevnega zakonskega roka. Ne glede na to, ali so bili odgovori pripravljeni prej, in brez vsakega občutka za redakcijske roke. Hkrati so bile nekatere njene izjave, milo rečeno, veliki lapsusi. Tako je recimo zapisala, da je »tradicionalna predstavitev sodobne umetnosti iz vsega sveta tokrat zasnovana bienalno«. V mislih je seveda imela beneški bienale, mednarodno razstavo sodobne umetnosti ...
Orlova je zaslovela tudi s tem, da je za predvolilne potrebe svoje stranke med službenim časom in prek službenega telefona in elektronske pošte znane Slovence nagovarjala, naj povedo svoje mnenje o njenem strankarskem predsedniku Janši in vladi. Izbrana pozitivna mnenja so potem objavili na spletni strani SDS pod rubriko »podporniki«. Po razkritju so naslov rubrike na prigovarjanje zlorabljenih javnih oseb spremenili v »moje mnenje«.
Kljub očitnemu pomanjkanju taktnosti pri komuniciranju z javnostmi bo Orlova kariero nadaljevala na enem najzahtevnejših področij, kjer so potrebna posebna dodatna znanja iz medčloveških odnosov. Dobila je namreč stalno zaposlitev v službi za protokol na zunanjem ministrstvu. Zato smo odhajajočo tiskovno predstavnico vprašali, kako je dobila tako velikodušno ponudbo? Poslala je odgovor, ki simbolizira njeno dosedanje komuniciranje z mediji: »To je stvar moje osebne odločitve. Vsekakor pa boste pravočasno obveščeni o kakršnikoli spremembi.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.