Vanja Pirc

 |  Mladina 43

Konec burnega obdobja?

Alenka Paulin po 14 mesecih zapušča Slovensko tiskovno agencijo

Alenka Paulin in Janez Janša

Alenka Paulin in Janez Janša
© Borut Peterlin

Prejšnji teden je Alenka Paulin vladi sporočila, da odstopa s položaja direktorice Slovenske tiskovne agencije (STA). Paulinova - STA, ki je eden glavnih virov informacij za slovenske in tuje medijske hiše, je vodila 14 mesecev - je uradno odstopila zaradi zdravstvenih težav, neuradno pa naj bi odšla tudi ali pa zlasti iz drugih razlogov.
Paulinova je postala direktorica STA v času vsesplošnega političnega »uravnoteževanja« medijev, ki ga je izvajala vlada Janeza Janše, pri tem pa se zdi pomenljivo, da je na položaj prišla naravnost iz Janševega kabineta, kjer je opravljala funkcijo svetovalke za medije. V preteklosti je bila tudi pomembna članica SDS in strankina predstavnica za stike z javnostmi. Njeno obdobje v STA so sprva zaznamovale kadrovske zamenjave urednikov, nato še spremenjen način poročanja, zlasti glede RKC, pa tudi glede vlade in njenega predsednika. Agencija je začela nekatere vesti o »občutljivih« temah objavljati z nekajurno zamudo, denimo novico o peticiji proti cenzuri in političnim pritiskom v slovenskih medijih. Nekatere vesti so bile po objavi umaknjene, recimo povzetek komentarja časnika Finance, v katerem je pisalo, da bi bila za predsednika vlade najboljša marketinška poteza, če bi v letu volitev njegova partnerica rodila. Včasih pa so se novinarji STA, ki o dogodkih praviloma le poročajo, prelevili v raziskovalne novinarje, denimo v primeru Patria, v katerem so direktorju finske televizije, ki je objavila za Janšo obremenilni dokumentarec, prvi očitali levičarsko politično ozadje.
Zadnje leto so se zelo zaostrili odnosi med vodstvom in zaposlenimi v STA. Direktorica je nekaj zaposlenim izrekla opomine pred redno odpovedjo delovnega razmerja iz krivdnih razlogov, enega izmed opominov je dobil tudi vodja aktiva novinarjev STA Mihael Šuštaršič. Ta zdaj upa, da bo Paulinovo nasledil kdo, »ki se bo spoznal na posel, ki se ne bo vmešaval v uredniško politiko, ki bo spoštoval zakon o medijih in vso drugo zakonodajo ter bo predvsem delal z malo manj konflikti«. Nazadnje se je odnos med direktorico in novinarji zapletel tudi zaradi sprejemanja novega akta o sistemizaciji, hkrati pa so se v javnosti pojavili podatki o tem, da naj bi bila STA v rdečih številkah. Glede na revidirano poslovno poročilo za leto 2007 je agencija lansko leto končala z izgubo 19.905 evrov, a naj bi jo sanirala iz preteklih dobičkov. Kakšen je trenutni položaj? »Glede poslovanja STA vas obveščam, da bo agencija po prvih ocenah letošnje poslovno leto zaključila tako kot lansko leto s pozitivnim poslovnim rezultatom,« pravi Paulinova in dodaja, da na vprašanja v zvezi z odstopom ne želi odgovarjati.
Z odstopom Paulinove se v STA končuje verjetno najburnejše obdobje v zgodovini te agencije. V nekaterih medijih so se medtem že pojavila ugibanja, ali bo nova direktorica STA Barbara Verdnik, ki je bila v času »uravnoteževanja« odstavljena s položaja direktorice Primorskih novic, kasneje pa je na listi stranke Zares kandidirala za poslanko. Verdnikova je to odločno zanikala, češ da bi bilo to povsem v nasprotju z njenimi načeli in načeli stranke Zares.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.