Staš Zgonik

 |  Mladina 44  |  Politika

Vinjetno sprenevedanje

Odhajajoča vlada odgovornost za spremembo nevzdržnega sistema cestninjenja prelaga na svojo naslednico

Trmasti minister

Trmasti minister
© Borut Krajnc

Prometno ministrstvo mora do jutri (do petka) Evropski komisiji poslati odgovor v zvezi z obtožbami, da z uvedbo zgolj polletnih in letnih vinjet krši evropski pravni red. V Bruslju so namreč zavrnili prošnjo Slovenije za podaljšanje roka za odgovor. Medtem pa nekateri doma že razpravljajo o ukrepih, ki bi jih za sabo potegnila uvedba vinjet za krajše obdobje, v katero bomo, kot vse kaže in kot smo v Mladini napovedovali že junija, po vzoru Avstrije prisiljeni. Da je to tako, je nedavno priznal celo premier Janez Janša, a hkrati vztrajal, da se je v minulih mesecih izkazalo, da je sistem vinjet vzdržen.
A ker bomo morali uvesti vinjete za krajše obdobje, se v Darsovo blagajno ob zdajšnjih cenah polletnih in letnih vinjet nikakor ne bo steklo dovolj denarja za poplačevanje milijardnih obveznosti, ki si jih je naše avtocestno podjetje nabralo v minulih letih in za katere jamči država. In zato bo podražitev vinjet za daljše obdobje verjetno eden prednostnih ukrepov nove vlade. Kakšne bodo nove cene vinjet za daljše obdobje, lahko za zdaj le ugibamo. Urad za makroekonomske analize in razvoj je že pred julijsko uvedbo vinjet pripravil izračun, po katerem bi morala biti cena letne vinjete med 150 in 200 evri, vendar pa je bila nekaj mesecev pred volitvami taka cena očitno neprimerna za stranke vladajoče koalicije. Kot piše Dnevnik, so na Darsu v teh dneh pripravili simulacije, po katerih bi morali zdajšnjo ceno letne in polletne vinjete za ohranitev vzdržnosti sistema vsaj podvojiti. Enotedenske ali 10-dnevne vinjete bi v tem primeru stale med 15 in 20 evrov.
Minister za promet Radovan Žerjav zmote (ali pa bolj verjetno namernega zatiskanja oči) nikakor noče priznati. Ta teden je sporočil, da so vsakršne špekulacije o morebitni uvedbi vinjet s krajšo veljavnostjo in njihovimi cenami nepotrebne in da bo to stvar presoje nove vlade. Odgovor, ki ga bo Slovenija poslala v Bruselj in ki ga je v torek sprejela vlada, pa ni nič drugačen od vseh dosedanjih, kar pomeni, da vlada še naprej trdi, da naš vinjetni sistem ni diskriminatoren in da zato uvedba vinjet za krajše obdobje ni nujna. Žerjav je Darsove izračune - izdelal jih je član uprave Žan Jan Oplotnik - označil celo za amaterske in menil, da po nepotrebnem ustvarjajo paniko ter slabijo pogajalska izhodišča Slovenije. V razpravo o vinjetah se je z nepodpisanim besedilom, objavljenim na njihovi spletni strani, na kratko vključila tudi SDS. Kot so zapisali, nekateri novinarji »objavljajo laži o tem, kako bi uvedba tedenske ali desetdnevne vinjete povzročila podvojitev sedanje cene polletne ali letne vinjete«. Očitno tudi Darsu, katerega vodstvu je vlada pred kratkim - s tem, ko ni sprejela ponujenega odstopa uprave - izrekla zaupnico, ne zaupajo več.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.