Marjan Horvat

 |  Mladina 44

Nagrada Saharova Hu Jiaju

Peking odločitev označil za grobo vmešavanje v notranje zadeve Kitajske

Minuli teden so v Evropskem parlamentu odločili, da bo letošnji dobitnik nagrade Saharova, ki jo podeljujejo za dosežke na področju človekovih pravic, Kitajec Hu Jia. Po besedah predsednika EP Hans-Gerta Pötteringa so s tem izkazali spoštovanje njegovemu »vsakodnevnemu boju za svobodo vseh zagovornikov človekovih pravic na Kitajskem« in vsem »tistim na Kitajskem in v Tibetu, ki ne pridejo do besede«. Na to odločitev se je ostro odzvalo kitajsko zunanje ministrstvo. Njegov tiskovni predstavnik Qin Gang je srdito sporočil, da je »dodelitev nagrade takšnemu kriminalcu grobo vmešavanje v notranje zadeve«.
Šestintridesetletni Hu Jia in njegova žena Zeng Jinyan sta zadnja leta postala najbolj prepoznavna človeka v boju za človekove pravice na Kitajskem. Opozarjata na zlorabo oblasti, uničevanje okolja in zahtevata uradno preiskavo o dogajanju na Trgu nebeškega miru leta 1989. Zakonca sta večino zadnjih let preživela v hišnem ali policijskem priporu, o svojih izkušnjah pisala blog, lani posnela polurni dokumentarec »Zapornika v mestu svobode« in tako obveščala svet o grobih kršitvah človekovih pravic na Kitajskem.
Jia se je novembra lani udeležil seje evropskega parlamenta v Bruslju, na kateri so govorili o človekovih pravicah na Kitajskem, in opozoril, da kitajska »oblast ne uresničuje obljub, danih pred olimpijskimi igrami, o uveljavljanju človekovih pravic«. Mesec zatem so Jiaja aretirali, aprila letos pa so ga obtožili »spodkopavanja državne oblasti« in obsodili na triinpolletno zaporno kazen. Obtožba je temeljila na šestih esejih in intervjujih, v katerih je kritiziral kitajsko komunistično partijo. Tik pred začetkom iger sta neznano kam izginili tudi njegova žena in hčerka.
Podelitev nagrade Saharova Hu Jiaju, vredna je 50.000 evrov, izročili pa mu jo bodo 17. decembra v Strasbourgu, že nekaj mesecev ustvarja kratke stike med Pekingom in EU. Kitajski veleposlanik pri EU Song Zhe je v pismu posvaril predsednika Pötteringa, da bo »nepriznavanje kitajskega napredka na področju človekovih pravic le še poglobilo nerazumevanje med obema stranema«.
Vest o podelitvi nagrade Saharova je prišla iz EU prav v času azijsko-evropskega vrha v Pekingu, kjer so se sicer evropski gostje tej temi izogibali. Slovenski predsednik dr. Danilo Türk pa je v svojem nastopu vendarle spomnil na 60. obletnico sprejetja splošne deklaracije o človekovih pravicah, »ki poudarja človekove pravice kot vrednoto, skupno vsem civilizacijam, narodom, kulturam in posameznikom«. Avtorji deklaracije so se po predsednikovih besedah zavedali, da je proces uveljavljanja človekovih pravic dolgotrajen in je zanj potrebnih veliko majhnih korakov, med drugim tudi družbene spremembe v posameznih državah in spremembe v mednarodni ureditvi. »Ta proces še vedno traja in z upoštevanjem dolgoročne narave tega cilja lahko dosežemo napredek, ki bo pomagal tudi dialogu med civilizacijami,« je sklenil slovenski predsednik.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.