Marjan Horvat

 |  Mladina 44

Še zadnji udarec odhajajoče vlade inštitutu

»Nizkoten pritisk in maščevanje« nad uporniki

Razpadajoča stavba Inštituta za narodnostna vprašanja

Razpadajoča stavba Inštituta za narodnostna vprašanja
© Borut Peterlin

Odhajajoča vlada Janeza Janše, ki nosi velik del odgovornosti za nezdrave razmere v Inštitutu za narodnostna vprašanja (INV), je na zadnji seji soglašala z razrešitvijo dosedanje direktorice dr. Cirile Toplak, ki jo je »namestila« na ta položaj pred poldrugim letom, da bi s prenovo INV »postal pomemben medij prispevka Slovenije k evropski družboslovni znanosti, pri čemer bo seveda še naprej znanstvenoraziskovalno 'pokrival' skupni slovenski transnacionalni prostor«, kot je dr. Toplakova povedala za enega izmed naših prispevkov.
No, dr. Toplakova se je odločila za odhod. Po navedbah sindikata Sviz je brez pravne podlage izredno odpovedala pogodbo o zaposlitvi, samovoljno vzela delovno knjižico in končala delovno razmerje. Ko je to storila, je upravni odbor INV naredil še drugi korak in mimo določil statuta INV za njenega naslednika imenoval dr. Damirja Josipoviča, kar je spet potrdila odhajajoča vlada. Nihče ni niti trznil, četudi je tej odločitvi, po trditvah Janeza Stergarja, predsednika sindikata v INV, »nasprotovalo triindvajset zaposlenih od skupaj devetindvajsetih«. Gre sicer za v. d. direktorja, vendar je zgovorno to, da kandidatke zaposlenih, dr. Sonje Novak Lukanovič, upravni odbor inštituta ni podprl. Janez Stergar zatrjuje, da je odbor s takšnimi kadrovskimi potezami »kršil zakon in druge predpise, da ne govorimo posebej o arogantnem odnosu do predlogov zaposlenih«.
Podpredsednik odbora, ki so ga delegirali zaposleni, dr. Boris Jesih, je zavoljo tega od pristojnega ministrstva zahteval, da skladno z določbami zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti opravi »preverjanje zakonitosti postopka razrešitve direktorice INV dr. Cirile Toplak in imenovanja vršilca dolžnosti direktorja«. Tudi dekan Filozofske fakultete, ki je skupaj s SAZU soustanoviteljica INV, dr. Valentin Bucik, je že drugič v kratkem času v skorajda protestnem pismu ministrstvu za visoko šolstvo, tehnologijo in znanost zahteval presojo zakonitosti delovanja inštituta oziroma vladnih predstavnikov, ki s sedanjo »politiko do inštituta ne spodbujajo prizadevanj delavcev INV ter ne prispevajo k ohranitvi vsebinske, strokovne in tudi formalne integritete inštituta«.
No, povsem brez odgovora zaposleni v INV vendarle niso ostali. Odgovor oblasti ne zadeva niti vprašljive razrešitve zdaj že bivše direktorice niti imenovanja vršilca dolžnosti, ampak so v INV prišli kriminalisti. Po mnenju dr. Josipoviča se je to zgodilo zaradi domnev »o mnogovrstnih nepravilnostih pri vodenju inštituta, ki segajo kar nekaj let nazaj; nekatere iz mandatnega obdobja nekdanjega direktorja dr. Mitje Žagarja so sedaj predmet kriminalistične preiskave. Nekatere zaznane nepravilnosti te dni preverja tudi Inšpektorat za delo.« Nepravilnosti je pristojnim naznanil predsednik upravnega odbora Andrej Meglič, podpredsednik tega organa dr. Boris Jesih, tudi sam naznanjen, pa pravi, da je za »ovadbe zvedel iz časopisa, nimajo pa nobene pravne podlage, zato pomenijo le nizkoten pritisk in maščevanje«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.