Staš Zgonik

 |  Mladina 44

Pospeševanje uvajanja gensko spremenjenih rastlin

Mnenje Slovenije ni enako večinskemu mnenju v EU

Britanski časnik Independent je v svoji nedeljski izdaji razkril, da naj bi se bili predstavniki držav članic Evropske unije minule mesece prikrito dogovarjali o načrtu za pospešitev uvajanja gensko spremenjenih organizmov v kmetijstvo EU. Sestanki naj bi bili potekali pod pokroviteljstvom predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa, vodil pa jih je menda vodja njegovega kabineta Joao Vale de Almeida. Časniku je uspelo dobiti zaključni poročili s sestankov, ki sta potekala 17. julija in 10. oktobra. V poročilih menda med drugim piše, da je proces odobravanja novih GSO mogoče pospešiti brez ogrožanja varnosti ljudi, dodan pa je tudi poziv industriji, ki uporablja GSO, naj bodo njeni predstavniki odločnejši pri promoviranju svojih izdelkov in naj ne dovolijo, da razpravo o GSO še naprej vodijo okoljevarstveniki.
Na ministrstvu za kmetijstvo so te sestanke potrdili, vendar vztrajajo, da sploh niso bili tajni. O njih naj bi bili med drugimi obveščeni tudi predstavniki Greenpeacea. Hkrati poudarjajo, da v zaključnih poročilih s sestankov ni sklepov skupine, temveč gre za sklepe predsedujočega skupini, ki menda izražajo zgolj mnenje večine navzočih. Slovenijo je na sestankih zastopala predstavnica ministrstva dr. Alenka Zupančič. Ta je povedala, da mnenje večine navzočih ni enako mnenju Slovenije, saj se naša država ni odločila za liberalno stališče tako kot nekatere druge članice. Slovenija postavlja varnost in zdravje potrošnikov na prvo mesto, in to je na sestankih tudi zagovarjala. V tem pogledu je bila Slovenija nad potekom sestankov razočarana, je priznala Zupančičeva.
Razprava v skupini je po njenih besedah potekala predvsem o tem, kako počasno odobravanje GSO v EU vpliva na ceno krme na območju sedemindvajseterice. EU večino soje za krmo uvozi, pri čemer ima dovoljenje za uvoz le nekaj vrst gensko spremenjene soje. Če na ladji, ki sojo pripelje iz npr. ZDA, odkrijejo sledi katere od gensko spremenjenih vrst, ki na območju EU niso dovoljene, tovora ne smejo raztovoriti. »Američanom malo popuščajo živci,« pravi Zupančičeva. Po njenih besedah so jim dostavili študije, v katerih piše, da se bo cena krme močno dvignila, če EU ne sprejme postopkov odobravanja novih vrst GSO, kakršni veljajo v ZDA, oziroma ne dovoli določenega deleža v EU nedovoljenih vrst GSO v tovoru. A taka sprememba zakonodaje menda zaradi prevelikih razlik med mnenji članic vsaj za zdaj ne bo mogoča.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.