Jure Trampuš

 |  Mladina 45  |  Politika

Enigma Erjavec

Žrtev lastne nečimrnosti in nov mandatar

/media/www/slike.old/mladina/tdolgipahor_in_erjavc_ml.jpg

© Borut Krajnc

Janez Janša ima prav. Nova vladna koalicija nastaja bolj počasi, kot je nastajala tista pred njo. Leta 2004 sta od volitev do zaprisege novih ministrov minila natanko dva meseca, Borut Pahor pa bo do 21. novembra zelo težko sestavil celotno vlado, pa četudi je to teoretično še vedno mogoče.
Pahor se sicer že pred parlamentarno potrditvijo mandata intenzivno pogovarja o kadrovski sestavi vlade in ima, podobno kot je imel Janša leta 2004, težave z eno od prihodnjih koalicijskih strank. Janši je nekoč nagajala SLS, Pahorju pa tokrat DeSUS, pravzaprav mu nagaja njen predsednik Karl Erjavc, ki ne želi prevzeti ponujenega ministrstva za delo.
Kako se bo razpletel spor s predsednikom DeSUS, je težko napovedati. Za zdaj je jasno troje. Prvič - nihče izmed drugih treh predsednikov prihodnjih koalicijskih strani ni nikoli na glas napovedoval, koliko ministrstev bo zahteval za svojo stranko in katero ministrstvo ga osebno najbolj zanima. Erjavec je bil najbolj ekspliciten, ambiciozen, častihlepen. Drugič - nobena izmed ostalih strank ni javno zahtevala posebnih ugodnosti za neko določeno skupino volivcev in tega pogojevala z vstopom v vladno ekipo. DeSUS se je pogajala o upokojencih. In tretjič - v nobeni izmed ostalih treh strank ni prišlo do javnega konflikta med poslansko skupino in predsednikom stranke. Različne poglede o vstopu v vlado so sicer imeli pri SLS, a tam so strankini organi pogovore o vstopu v Pahorjevo ekipo končali, še preden bi jih Bojan Šrot sploh začel.
Erjavec se je na začetku tedna umaknil izpred oči javnosti. Izgubil je tudi podporo poslanske skupine. V sredo popoldne Franc Žnidaršič še ni želel napovedati, kaj se bo dogajalo v naslednjih dneh, a je izrazil upanje, da se bo stranka navezala na svoj program, ki ga bo »uresničevala samo znotraj koalicije«.
Odločitev je na koncu sprejel Karl Erjavec. Politik, ki javno igra pavliho, a je hkrati zelo ambiciozen. Ena od njegovih idej je bila, da bo po volitvah na kongresu DeSUS spremenil ime stranke, da bi se ta rešila stigme zagovornika upokojencev. Za to potezo bi moral Erjavec najprej pomiriti stranko, podpisati koalicijski sporazum in postati eden od ministrov.
Če se to ne bo zgodilo, bo DeSUS, podobno kot pred štirimi leti, po volitvah dobila novega predsednika. Želja po sodelovanju v vladi Boruta Pahorja je namreč pri DeSUS bistveno večja kot pa navezanost na njenega nepredvidljivega predsednika. In zato podpora Borutu Pahorju za novega mandatarja ni vprašljiva.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.