Vanja Pirc

 |  Mladina 45

Preklicana odstopna izjava

Alenka Paulin presenetljivo ostaja na položaju

Direktorica Slovenske tiskovne agencije (STA) Alenka Paulin je le teden dni zatem, ko je vladi poslala odstopno izjavo in s tem presenetila svoje podrejene, poskrbela za novo, še večje presenečenje. Odločila se je odstopno izjavo umakniti in ostati na položaju. Paulinova na vprašanje, zakaj je odstopno izjavo umaknila, ni odgovorila.
Paulinova bo na položaju lahko ostala zato, ker njene odstopne izjave do trenutka, ko si je premislila, vlada, lastnica agencije, še ni obravnavala. Takšen manever je sprožil dve vrsti ugibanj: nekateri se sprašujejo, ali si ni premislila zaradi spodbude odhajajoče vladne ekipe, saj jo je ta v času »uravnoteževanja« medijev sprva imenovala za v. d. direktorice, nato pa še za direktorico s polnimi pooblastili, drugi pa ugibajo, ali ni odločitev povezana s tem, da ob odstopu ne bi dobila odpravnine. Kakorkoli že, tesna povezava med Alenko Paulin in Janševo ekipo ni bila nikoli nevidna, saj je bila Paulinova pred prihodom v STA zaposlena v Janševem kabinetu, v preteklosti pa je bila tudi pomembna članica SDS in strankina predstavnica za stike z javnostmi.
Obdobje Paulinove v STA so zaznamovale kadrovske zamenjave urednikov in spremenjen, sedanji vladi bolj naklonjen način poročanja. Zaostril se je tudi odnos med vodstvom in zaposlenimi. Slednji so zato njen odstop večinoma sprejeli z odobravanjem, tudi zato, ker je Paulinova prav v tistih dneh dala nenavaden intervju za Mag, v katerem je med drugim sarkastično dejala, da naj bi si bila izplačala nagrado v višini 500.000 evrov in da je potemtakem logično, da novinarji nimajo stimulacij. Vodja aktiva novinarjev STA Mihael Šuštaršič je zato ob odstopu Paulinove dejal, da upa, da bo direktorico nasledil kdo, »ki se bo spoznal na posel, ki se ne bo vmešaval v uredniško politiko, ki bo spoštoval zakon o medijih in vso drugo zakonodajo ter bo predvsem delal z malo manj konflikti«.
In zdaj, ko Paulinova ostaja na položaju? Šuštaršič pravi, da upajo, da bo znala lastnica državne tiskovne agencije ovrednotiti, ali je direktorica agencijo vodila uspešno ali pač ne.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.