Borut Mekina

 |  Mladina 45

So Janšo cenzurirali?

Sodišče zaukazalo umik besedila s spletne strani SDS

Franci Perčič

Franci Perčič
© Matej Leskovšek

Odkar je SDS izgubila na volitvah, na svoji spletni strani objavlja izstopajoče aktualnopolitične komentarje. Podpis Janeza Janše je nosil le prvi izmed njih, o SDS kot stranki vrednot, v katerem je Janša člane pozval k strnitvi in okrepitvi vrst v času »vračanja v preteklost«, ki čaka Slovenijo pod vlado »tranzicijskega trojčka«. Nato so podpisi izginili.
Tudi komentar Maske padajo ni bil podpisan, čeprav je bilo očitno, da je pisec star politični maček in dober poznavalec političnih ozadij, denimo afere Depala vas. Večerji s kraljico Elizabeto II. ob rob je pisec na spletni strani SDS potožil, da predsednik države na dogodek ni povabil skoraj nikogar iz vladne ekipe, izpraznjeni prostor pa so zapolnili nekdanji komunisti, »iz verige šefov manjkata samo Ribičič, ki je verjetno upravičeno zadržan, in France Popit, ki ostaja zvest svojim protifevdalnim načelom tudi navzven. Da bo prisotnost nekdanje komunistične nomenklature popolna, najdemo na seznamu tudi partiji najbolj zveste vojščake iz vrst Službe državne varnosti oziroma Udbe, kot je npr. sedanji predsednikov svetovalec Franci Perčič.«
Tega provokativnega sestavka, napisanega v besu, na spletni strani ni več. Namesto njega so v SDS razobesili nepodpisano obvestilo, da je umik besedila zahtevalo sodišče in da ukrep spominja na cenzuro iz 80. let prejšnjega stoletja, ko se tudi ni smelo javno »pisati o uslužbencih in sodelavcih Udbe«. Kot smo izvedeli, je zaradi žalitev v besedilu preklic zapisanega in umik besedila najprej zahteval svetovalec pri predsedniku republike Franci Perčič. Ker ga v SDS niso upoštevali, se je obrnil na sodišče, to pa je izdalo začasno odredbo. Perčič pravi, da bo vložil tudi civilno tožbo proti urednici spletne strani Katarini Culiberg oziroma avtorju, pričakuje pa, da se bodo proti takšnemu načinu javnega nastopanja končno aktivirali državni tožilci po uradni dolžnosti.
Je avtor vihravega besedila, ki spominja na anonimne zapise v nekdanjih brezplačnikih, Janez Janša? Culibergova pojasnjuje, da na »spletni strani SDS objavljamo aktualne in zanimive vsebine, ki so povzetek razprav v različnih organih stranke, uradna stališča SDS, ki jih sprejemajo organi SDS, ali prispevke, ki jih napišejo bodisi člani Strokovnega sveta SDS bodisi člani in simpatizerji stranke. Za objavo zadnjih se odločamo glede na njihovo aktualnost.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.